PORTRÆT: Driftsikker betjent retter igen sigtet mod EU

Bendt Bendtsens ro skal sikre et godt EU-parlamentsvalg trods De Konservatives hjemlige tilbagegang.

Normalt er det dem, der skejer mest ud, der får tildelt øgenavnene, men for Bendt Bendtsen, som søndag morgen har stemt i hjembyen Odense, forholder det sig lige omvendt. Hans rolige gemyt og nordfynske ophav har sikret ham en plads i historiebøgerne som "Mr. 10 percent".

Spørger man ham selv, er det netop hans ro, der skal sikre De Konservatives spidskandidat fem år mere i EU-Parlamentet.

Oprindelig var øgenavnet ellers ment som en hån mod Bendt Bendtsen.

Som formand for De Konservative fra 2000 til 2008 stod han for, at partiet lå stabilt på omkring 10 procent i meningsmålingerne, men med et godt stykke op til velmagtsdagene i 1980'erne, hvor De Konservatives Poul Schlüter var statsminister.

I dag huskes Mr. 10 percent dog som den, der formåede at samle partiet, som var igennem flere magtopgør i 1990'erne, hvor partiet på syv år nåede at have hele seks forskellige ledere.

Fra 2001-2008 var Bendt Bendtsen økonomi- og erhvervsminister, men efter hans afgang som minister og formand oplevede partiet dets dårligste folketingsvalg nogensinde i 2011.

Derfor bliver det en udfordring for Bendt Bendtsen, når han skal forsøge at vende de hjemlige meningsmålinger og atter sikre sig en plads i EU-Parlamentet.

EU-valget i 2009 var en smule skuffende for De Konservative. Bendt Bendtsen var kort tid forinden trådt tilbage som vicestatsminister, men de godt 175.000 personlige stemmer til Bendtsen var kun nok til én plads i EU-Parlamentet.

Med den konservative tilbagegang i de seneste år in mente vil Bendtsen dog uden tvivl være godt tilfreds med en gentagelse af det resultat.

I sin tid i parlamentet har Bendt Bendtsen især kæmpet for bedre vilkår for små og mellemstore virksomheder. Samtidig fornægter Bendtsens baggrund som politibetjent sig ikke, når den konservative spidskandidat fremfører sin mærkesag om et stærkere politisamarbejde i EU.

Desuden vil flere nok huske den knap så sprogkyndige fynbos enegang mod Norge, der indførte en skyhøj toldmur for at udelukke danske oste, hortensiaer og andre europæiske produkter. Bendt Bendtsens far dyrkede selv tulipaner i Allesø.

- Jeg har holdt et møde med den norske ambassadør, men det var som at smide vand på en gås, og derfor blev vi nødt til at rejse sagen i EU, sagde Bendtsen dengang til Ritzau og truede nordmændene med "en ordentlig næsestyver".

60-årige Bendtsen siger selv, at der hviler et stort ansvar på politikerne i EU-Parlamentet i forhold til at fortælle om deres parlamentariske arbejde, da EU-stoffet fylder for lidt.

Alligevel er den jagtglade politiker ikke en af dem, der er oftest i medierne, hvilket ifølge Bendtsen selv hænger sammen med, at han er den, der tager det lange seje træk væk fra rampelyset.

Oversigt

    Oversigt