Professor: Supersygehus bliver ikke så super

Nyt OUH bliver ikke helt så super, som mange forestillede sig, men der er ingen grund til panik over milliardstor budgetoverskridelse i planlægningen.

I følge professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, er det ikke overraskende, at politikerne i Region Syddanmark nu er blevet orienteret om en budgetoverskridelse på 1,3 milliarder kroner for Nyt OUH.

- Sådan har vi også set det hos de andre sygehusbyggerier blandt andet i Region Midtjylland. Det er normalt i den tidlige fase. Man har en række ønsker, og de kan ikke alle sammen imødekommes inden for de økonomiske rammer, der er til rådighed, siger Per Nikolaj Bukh til TV 2/FYN.

Formanden for Patientforeningen, Niels Jørgen Langkilde, er stærkt bekymret for, om politikerne er nødt til at skære i behandlingsmulighederne for at holde budgettet på 6,3 milliarder kroner. 

Professor Per Nikolaj Bukh giver Patientforeningen ret i, at de nye supersygehuse i Danmark ikke lever op til alles forventninger, men han mener ikke, at der er grund til voldsom bekymring.

- Begrebet supersygehus skal jo gradbøjes en lille smule. Vi får nogle gode sygehuse, for det er det, der er penge til. Sygehuse og sundhed har et uendeligt behov, så man kunne sagtens bruge flere penge. Men jeg tror ikke, at vi skal være bekymret som befolkning. Der bliver fokus på kerneopgaver. Det vil sige, at der bliver velfungerende operationsstuer, og der bliver sengeafsnit, siger Per Nikolaj Bukh.

Konsortiet Medic OUH har ikke ønsket at udtale sig til TV 2/FYN efter, at det tirsdag kom frem, at deres projektforslag viser en budgetoverskridelse på 1,3 milliarder kroner.

Regionsrådspolitikerne er rystede over, at forslaget sprænger budgettet i en sådan grad. For få uger siden lød budgetoverskridelsen på "kun" over 100 millioner kroner - nu er det vokset til 1,3 milliarder kroner.

- Jeg er chokeret. Vi regnede jo med, at vi havde professionelle rådgivere, der havde styr på tallene, siger Venstres regionsrådsmedlem Bo Libergren til TV 2/FYN.

I følge professoren i økonomistyringen, Per Nikolaj Bukh, skal det dog nok lykkes at få enderne til at nå sammen i byggeriet.

- Det vil typisk blive løst hen ad vejen, og ellers er der mulighed for at man kan udskyde noget af byggeriet. Det lyder måske lidt mærkeligt, men man kan skære ned på administrationsbygninger eller måske er der ikke brug for helt så mange sengeafsnit eller måske kan man vente med et patienthotel. Der er forskellige knapper, man kan trykke på, når det kommer til stykket, hvis der bliver brug for det, siger han.

Oversigt

    Oversigt