Psykiatriske patienter udskrives for tidligt

Ressourcemangel i psykiatrien gør, at patienterne udskrives for tidligt og har for svært ved at blive indlagt. Sådan lyder kritikken i dag fra flere psykiatriorganisationer.

Patienterne på de psykiatriske afdelinger er i gennemsnit indlagt kortere tid i dag, end de var for fem år siden. Det viser tal, som TV 2/Fyn har indhentet fra regionerne. I Region Syddanmark var de psykiatriske patienter i gennemsnit indlagt i 15,3 dage i 2015. Det tal var 19,7 i 2010. 

Og det fald er et stort problem, lyder det fra lyder det fra formand i Landsforeningen SIND, Knud Kristensen: 
- Det er sådan en ond spiral. Kapaciteten bliver mindre, og derfor skal man være mere syg end tidligere for at få lov til at være indlagt. Derfor bliver man også udskrevet tidligere. 

Og problemet er omfattende, lyder det fra formanden: 
- Vi hører det hver uge fra pårørende. Det er oftest noget, der sker om fredagen, så man kan skaffe noget ledig kapacitet til weekenden, fortæller Knud Kristensen. 

Også hos Psykiatrifonden har de erfaringer med for tidlige udskrivelser. Og ifølge bestyrelsesformand Anne Lindhardt er der ikke nogen tvivl om, at skylden kan skydes på ressourcemangel: 
- Vi har fået mange nye opgaver i psykiatrien, men problemet er, at der overhovedet ikke følger ressourcer med. Og det betyder, at psykiatrien skal dække nye områder med de kræfter, som de allerede har. Det går i sidste ende ud over de mennesker, der er mest syge. 

Satser på ambulant behandling

På trods af opråbene fra SIND og Psykiatrifonden, så genkender den lægefaglige direktør for psykiatrien i Region Syddanmark ikke problemet med ressourcemangel:
- Vi kan jo altid bruge flere penge, men jeg synes, at vi har et fornuftigt psykiatritilbud for de penge, som vi skal drive psykiatri for, lyder det fra Anders Meinert. 

Ifølge ham er det heller ikke ressourcemangel, der gør, at indlæggelsestiden for de psykiatriske patienter i Region Syddanmark er faldet: 
- Det skyldes, at vi har et godt ambulant tilbud, og derfor kan vi godt udskrive patienter til det. Det er jo ikke et mål at være længst muligt indlagt på et sygehus, det er jo et mål at komme hurtigst muligt ud i sin egen lejlighed, eller hvor man nu bor henne, siger han.  

Men den udmelding kan de ikke genkende i SIND:
- Det er jo hans perspektiv på det. Men det er ikke det, som jeg hører fra hans ansatte og fra hans patienter. Så længe der er patienter, der bliver udskrevet, før de er klar til det, og så længe der er patienter, der dukker op i en akutmodtagelse, og får at vide, at de ikke kan blive indlagt, så har vi et problem, siger Knud Kristensen. 

Har du oplevelser med de psykiatriske system, som du vil dele? 
Så kontakt TV 2/Fyn på facebook eller send en mail til redaktionen@tv2fyn.dk
 

Oversigt

    Oversigt