Putin: Greenpeace-aktivister er ikke pirater

Russiske myndigheder har sat aktivister fra Greenpeace i fængsel. De har brudt international lov, siger Putin.

30 aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace sidder nu fængslet i Murmansk i Rusland.

Greenpeace meddeler, at aktivisterne sidder i forskellige fængsler i den nordrussiske havneby, mens de afventer, om myndighederne rejser sigtelse mod dem.

Tidligere har myndighederne sagt, at de ville tage paragraffer om pirateri i brug, og pirateri kan i Rusland straffes med op til 15 år i fængsel.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, mener imidlertid ikke, at aktivisterne er pirater, skriver Reuters.

- Det er absolut klart, at de selvfølgelig ikke er pirater. Men formelt forsøgte de at borde denne platform. Det er tydeligt, at disse mennesker har brudt international lov, siger Putin på en arktisk konference i Salekhard i det vestlige Sibirien.

Aktivisterne - 26 udlændinge, herunder en dansk kvinde og fire russere - var om bord på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise, der tirsdag ankom til Murmansk, hvortil det var slæbt af en russisk slæbebåd.

Myndighederne beslaglagde skibet, efter at aktivister forsøgte at borde en olieplatform i Det Arktiske Ocean.

Aktivisterne tilbageholdes nu i de såkaldte SIZO - undersøgelsesfængsler, der bruges i Rusland forud for en retssag.

En regional embedsmand i Murmansk siger til det franske nyhedsbureau AFP, at det kan betyde, at sagen er alvorlig.

Men samtidig siger Aaron Gray-Block, talsmand for Greenpeace, at der ikke er rejst sigtelse mod aktivisterne, som blev afhørt af myndighederne tirsdag - og nogle af dem til ud på de små timer onsdag morgen.

Den danske aktivist har været i kontakt med Danmarks ambassade i Moskva, Ruslands hovedstad.

Udenrigsministeriet sagde tirsdag, at der er sendt en dansk diplomat til Murmansk, og diplomaten bliver foreløbig i byen og prøver at få afklaret, om den danske kvinde bliver sigtet eller ej.

Greenpeace sagde tirsdag, at i henhold til russisk lov skal der rejses en sigtelse senest 48 timer efter en anholdelse. Det betyder formentlig inden torsdag morgen.

Oversigt

    Oversigt