Regeringen og Enhedslisten sikrer ny aftale om fixerum

Der er flere penge på vej til de kommuner, der ønsker økonomisk støtte til at etablere fixerum de to næste år.

Regeringspartierne og Enhedslisten har med en ny aftale sikret kommunerne økonomisk støtte til at etablere og drive stofindtagelsesrum for stærkt afhængige stofmisbrugere. Det skriver Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse i en pressemeddelelse onsdag.

For de kommende to år er der afsat i alt 35,8 millioner kroner, der fordeles med 15,8 millioner kroner i 2014 og 20 millioner kroner i 2015.

Til sammenligning blev der de to seneste år afsat en pulje på 17 millioner kroner, der er blevet fordelt med syv millioner kroner til 2012 og 10 millioner kroner til 2013.

Det sker, fordi erfaringerne fra Københavns Kommune er så positive, at man fra statens side fortsat ønsker at tilgodese de etablerede fixerum med økonomisk støtte. Den voksende pulje sikrer samtidig nye kommuners ønsker.

- Jeg er utroligt glad for, at vi sammen med Enhedslisten nu giver en økonomisk håndsrækning, så kommunerne de kommende år kan drive og udvide stofindtagelsesrummene, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Allerede i oktober 2012 slog Københavns Kommune og Mændenes Hjem dørene op for et midlertidigt fixerum ved Halmtorvet. Det er sket med kvalificeret personale, der har udleveret rene sprøjter.

De har samtidig kunnet overvåge og redde liv ved at gribe ind ved tilfælde af overdosis. Og det har der været flere eksempler på.

- Stofindtagelsesrummene redder liv og giver de mest udsatte misbrugere mulighed for at leve et mere værdigt liv, siger sundhedsministeren.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse bekræfter over for Ritzau, at flere kommuner har udtrykt interesse. På landsplan er der nu tre fixerum, og et fjerde er på vej. I Odense åbnede man et i februar, og til november etableres et nyt i midtbyen i Aarhus.

I København er sundhedsministeren i dag med til at åbne et i Lille Istedgade. Man forventer som minimum at holde tilbuddet på Halmtorvet åbent frem til årsskiftet.

Oversigt

    Oversigt