Region Syddanmark har udryddet HPV-venteliste

Ventelisten for at få udredt sine symptomer efter en hpv-vaccine er næsten skrumpet helt ind. I Region Syddanmark er alle med symptomer under udredning.

Det er sket et kraftigt fald i antallet af piger, der står på venteliste til at blive udredt for symptomer, de har oplevet efter en hpv-vaccine mod livmoderhalskræft. I nogle regioner er ventelisterne helt væk.

Det viser tal fra Danske Regioner.

Regionerne har opgjort, hvor mange piger, der er blevet henvist til et såkaldt Én Indgang-center, hvor symptomer for hpv-vacciner behandles.

Hpv-vaccinen blev indført i 2009. Siden henvendte flere hundrede piger sig til sundhedsvæsnet med symptomer, som de mistænkte for at være bivirkninger af vaccinen. Flere undersøgelser har dog frikendt vaccinen.

I alt er 2041 blevet henvist til centrene med de symptomer.

Af dem er omkring 60 stadig på venteliste til at blive udredt. Det er dog et langt lavere antal end i november sidste år, hvor 773 piger ventede på at få udredt deres symptomer.

I Region Syddanmark og Region Sjælland er samtlige piger, der har henvendt sig, under udredning, mens der i Region Nordjylland og Region Midtjylland er henholdsvis seks og fire på venteliste.

Region Hovedstaden har været det sted, hvor køen til en udredning har været længst. Det skyldes blandt andet, at man her har modtaget flere henvisninger end noget andet sted i landet.

På nuværende tidspunkt står der stadig 50 piger i kø til at blive udredt.

Siden april i år er antallet af piger, der bliver henvist til et af regionernes centre, faldet. Eksempelvis blev kun 25 henvist mellem 1. april til 1. september.

Ifølge Ulla Astman (S), der er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, skyldes det kraftige fald det seneste år en kombination af hårdt arbejde på de fem centre og et faldende antal henvisninger.

- Så længe der er piger, som bliver henvist med de her diffuse symptomer, så vil centrene stadig være der til at tage hånd om pigerne, siger hun.

På et tidspunkt vil flere kræfter rettes mere mod at skabe og udnytte viden om symptomerne, oplyser hun.

Oversigt

    Oversigt