Rekordregnskab: Millionerne ruller ind hos fynsk robotsucces

Blue Ocean Robotics har skabt vækst i millionklassen ved at satse skarpt på at udvikle og skabe nye partnerskaber i en særlig forretningsmodel.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er fuldt hus på hovedkontoret i Odense. Her er de blevet næsten dobbelt så mange medarbejdere i løbet af det sidste år med nu 45 ansatte.

Blue Ocean Robotics har succes med at udvikle spæde robotideer og gøre dem klar som selskab til markedet.

Årsregnskabet for 2016 viser et overskud på 2.793.170 kroner og er steget fra 913.149 kroner i 2015. I samme periode er egenkapitalen vokset fra 1.600.286 kroner til 4.393.456 kroner i 2016.

quote -Det er tilfredsstillende, at der i regnskabsåret er etableret en bredere international tilstedeværelse, og at der har været en tilvækst af selskaber

Jørn Tolstrup Rohde, bestyrelsesformand i Blue Ocean Robotics

Virksomheden står bag den nye danske UV-robot, der kan desinficere patienstuer og operationsgange. De har også udviklet en såkaldt telepresence-robot, hvor fysioterapeuter kan sidde hjemme på kontoret og guide ansatte ude på et plejehjem til de fysiske øvelser med beboerne.

-Det er tilfredsstillende, at der i regnskabsåret er etableret en bredere international tilstedeværelse, og at der har været en tilvækst af selskaber i Blue Ocean Robotics-gruppen, der udfylder konkrete markedsbehov, siger bestyrelsesformand Jørn Tolstrup Rohde.

For holdingselskabet bag er årets resultat vendt fra røde tal til et overskud i 2016 på 762.847 kroner. Gruppen har knopskudt med seks nye afdelinger i udlandet og tæller nu omkring 110 ansatte på verdensplan med alle joint venture-afdelingerne i andre lande.

Claus Risager er administrerende direktør og en af de tre stifter i Blue Ocean Robotics. Han glæder sig over at markederne indenfor robotteknologi til sundhed, uddannelse og telepresence, droner og offshore er modnede. 
Claus Risager er administrerende direktør og en af de tre stifter i Blue Ocean Robotics. Han glæder sig over at markederne indenfor robotteknologi til sundhed, uddannelse og telepresence, droner og offshore er modnede. 
Foto: Blue Ocean Robotics

Særlig forretningsmodel

Robotvirksomheden udspringer fra SDU og er stiftet af de tre partnere Claus Risager, Rune Larsen og Jan Erland Østergaard i 2013.  

De har udviklet en særlig forretningsmodel som kuvøse for robotprojekter, som man hjælper til at udvikles og modnes. Når ideerne kan stå på egne ben og er klar til markedet, bliver de udskilt som selvstændige virksomheder.

 

Udskilte selskaber i Blue Ocean Robotics Holding

Derfor består Blue Ocean Robotics af mange virksomheder. Det gælder for eksempel det offentlige og private samarbejde om forflytningsrobotten Multi Tower. En robot, der kan løfte patienter på stuer og gange i landets nye supersygehuse.

Blue Ocean Robotics har udviklet robotten i partnerskab med Køge Universitetshospital. Ideen er derefter lagt ud i et spin-out selskab, hvorfra robotten kan sælges og eksporteres. Det alene har indbragt virksomheden 7.000.000 kroner.  

Nyeste projekt går på at få flere robotter i undervisningen på landets folkeskoler. I et samarbejde med University College Lillebælt bliver to lektorer og en række lærerstuderende uddannede som superbrugere i robotprogrammering. De kan så kan tage robotter med ud i skolerne og bruge dem i undervisningen.

Gruppen forventer i løbet af i år, at udviklingsaktiviteterne bliver til mellem 14 og 16 nye robotvirkomheder. 

-Selskabets partnerskabsprogram RoBi-X udfylder ikke kun en efterspørgsel i Danmark, men også internationalt blandt både offentlige og private virksomheder. Vi oplever en øget interesse på tværs af industrier i at udvikle ny robotteknologi, siger bestyrelsesformand Jørn Tolstrup Rohde. 

 

 

Kapitalindsprøjtning fra Thorborg

L'easymilliardær Niels Thorborg er blandt de største investorer i den fire år gamle robotvirksomhed. Han har sammen med tidligere direktør for Carlsberg i Vesteuropa, Jørn Tolstrup Rohde, valgt at skyde millioner i robotkometen. Tolstrup Rohde er også valgt som bestyrelsesformand.

Samlet set har investorer skubbet knapt 51 millioner kroner i Blue Ocean Robotics. Virksomheden søgte sidste år kapital til at udvikle robotter og satse på de globale markeder. Koncernen havde overvejelser om en børsnotering på Nasdaq OMX First North i Stockholm.

Men ved at forsætte som et privat selskab er der nu mulighed for en tættere dialog med en lille gruppe dedikerede investorer.

Det har skabt resultater i form af en stigning i egenkapitalen for holdingselskabet fra 6.905.874 kroner i 2015 til 17.812.595 i 2016. 

Blue Ocean Robotics forventer at få brug for mellem 10 og 15 procent flere medarbejdere i løbet af i år fordelt på deltids- og fuldtidsansatte.

-Talentmassen er ikke stor nok indenfor robtteknologi. Vi må derfor tænke kreativt i vores rekruttering, hvilket regering og forskellige interessegrupper er nødt til at understøtte, siger Claus Risager.

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt