Rent røverkøb: Fire gryder til 1,6 millioner kroner

Hvis man nu skal lave sovs til 22.000 mennesker hver dag - eller suppe til 11.000 - ja, så er en gryde ikke bare en gryde.

Det er hospitalskøkkenet på Odense Universitetshospital, der netop har skrottet de gamle gryder, som har været brugt til at lave sovs, kartoffelmos, gryderetter og desserter til patienterne. Nu har de så fået fire nye til en samlet pris på 1,6 millioner kroner. 

De gamle gryder var fra 2005 - og godt slidte. Og med de stigende krav til rengøring i storkøkkener kom der ofte vand ind til grydernes teknik, som så gik i stykker. 

- De nye gryder gør mange processer lettere. De er blandt andet koblet op på et is-afkølingssystem, så vi hurtigere kan køle maden ned efter hygiejneforskrifterne, og hurtigere omlægge produktionen fra varme retter til kolde retter. Samtidig kan vi, når vi for eksempel laver retter som koteletter i fad, lave sauce i gryden, køle den ned i gryden og efterfølgende hælde den over koteletterne. Den nye gryder har også redskaber så som rørearme med børster, som gør det lettere at rengøre dem grundigt, forklarer Inger Veje, som er sektionsleder i Logistikafdelingens køkkenproduktion.

Prisen på de fire gryder skal ses i forhold til, at den største af dem kan rumme 300 liter, de to mindre 200 liter og den mindste 100 liter.

Gryderne er som regel i brug fra klokken 7.00 om morgenen til klokken 17.00 om eftermiddagen og producerer hver dag typisk tre grydefulde. Omregnet vil gryderne på én dag samlet dermed for eksempel kunne producere sovs til 22.000 personer, svarende til antallet af indbyggere i Haderslev, eller suppe til knap 11.000 personer.

Hospitalskøkkenet har samtidig benyttet installeringen af nye de nye gryder, som anledning til at omorganisere, så der nu er bedre arbejdsrum mellem gryderne og køkkenets ovne.

Oversigt

    Oversigt