Lone har kroniske smerter: Nu skal hun i praktik

Tidligere rengøringsassistent Lone Nielsen forstår ikke, hvorfor Middelfart Kommune ikke vil anerkende, at hendes sygdom nu er så fremskreden, at det er meningsløst at fastholde hende i et opslidende ressourceforløb.

Selvom ministeriet netop har udsendt nye og skærpede retningslinjer for kommunernes brug af ressourceforløb, oplever flere borgere, at retningslinjerne slet ikke bliver overholdt.

En af dem er 56-årige Lone Nielsen, som foreløbig har et år på sygedagpenge og derefter fire år på  kontanthjælp og i ressourceforløb bag sig.

Står det til kommunen, er der ikke udsigt til nogen afklaring.

quote Meget har jeg prøvet i mit liv, men det her er sgu det værste. De kører på én.

Lone Nielsen, sygemeldt rengøringsassistent

Lone Nielsen lider af "cervikal dystoni".

En sjælden lidelse, som får hals- og nakkemuskler til at trække sig sammen ufrivilligt og får hovedet til at vride eller dreje til den ene side.

Hun har kroniske smerter og et stærkt nedsat funktionsniveau.

- Det er smertefuldt, og når jeg har det rigtig skidt, så kan jeg faktisk ikke foretage mig noget som helst. Jeg tror ikke, de ved, hvor slemt det egentlig er, siger Lone Nielsen.

Har du prøvet at forklare dem det?

- Ork ja! Jeg har tegnet og fortalt og alt muligt. Jeg bliver ikke bedre - tvært imod - men de vil ikke forstå det. De kører på én. Jeg kan ikke selv se andre udveje end en førtidspension.

Cervikal dystoni:

Klar dom fra lægerne

De læger, som følger Lone Nielsen og hendes sygdom, har i udtalelser og erklæaringer gentagne gange gjort opmærksom på hendes kraftigt reducerede funktionsniveau.

- Sygdommen er kronisk, stationær og progredierende. Jeg kan ikke se, at der kan gøres mere medicinsk eller med hjælpemidler eller andet, står der blandt andet i Lone Nielsens lægedokumenter.

En enkelt læge spekulerer endda i, om Middelfart Kommune i virkeligheden forsøger at udskyde en uundgåelig tilkendelse af førtidspension af økonomiske årsager: 

- Videre vurdering og afprøvning får for mig præg af et forsøg på at holde Lone på så lav offentlig ydelse som muligt.

Kommunen vil udvikle arbejdsevne   

Middelfart Kommune fastholder derimod, at Lone Nielsen kan arbejde 2 timer om ugen.

En arbejdsevne, som kommunen samtidig mener, kan udvikles i et ressourceforløb, hvor Lone Nielsen over tid trappes op i arbejdstid.

- Det giver ikke mening for mig. Jeg har været i systemet i fem år nu, men de vil ikke acceptere, at det er en kronisk lidelse, jeg har. Der er ikke nogen behandlingsmuligheder, og det går kun tilbage med min sygdom, siger Lone Nielsen.

Kommunen har for nylig bebudet, at Lone Nielsen midt i maj skal i praktik i en dagligevareforretning.

Praktikken bliver den sjette i rækken af praktikker, hvoraf Lone Nielsen kun har formået at gennemføre de to. Tre praktikforløb er blevet afbrudt, fordi Lone Nielsen undervejs blev så dårlig, at de måtte indstilles.

Socialrådgiver: Kommunen overholder ikke vejledning

Lægedokumenter, praktikevalueringer og funktionsevnevurderinger - alt peger i retning af, at Lone Nielsen bør tilkendes førtidspension. Det mener privat socialrådgiver, Ricky Magnussen.

Beskæftigelsesministeriet udsendte i slutningen af marts en ny og 20 sider lang redegørelse til samtlige landets kommuner.

Her understreger ministeren, at ressourceforløb skal give mening og være til gavn for borgerne. De må aldrig forværre borgerens helbred, og så skal de kun bruges, hvor der er en realistisk mulighed for at udvikle borgerens arbejdsevne.

Ingen af de betingelser er ifølge den private socialrådgiver Ricky Magnussen opfyldt i sagen om Lone Nielsen.

- Hvis ikke hun var en kandidat til førtidspension, da vi startede det her forløb, så har vi nu som samfund lavet en selvopfyldende profeti, der gør, at hun er en eminent kandidat til førtidspension, siger privat socialrådgiver Ricky Magnussen.

Ingen ændringer på vej 

Hos Middelfart Kommune fortæller jobcenterchef Per Rasmussen, at kommunens retningslinjer om ressourceforløb blot følger lovgivningen: 

- Jeg synes ikke vi presser for meget på, men selvfølgelig gør det indtryk, når borgerne selv synes det. Vi evaluerer hele tiden den praksis, vi har, og vi justerer, når det er nødvendigt. Men der er jo ikke ændret noget i den lovgivning, der ligger, og som siger at alle borgere skal udnytte deres arbejdsevne, også selvom det kun er få timer om ugen. Og den lovgivning følger vi selvfølgelig, lyder det fra jobcenterchefen. 

På TV 2/FYN klokken 19.30 kan du høre formanden for beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget i Middelfart, Morten Weiss-Pedersens reaktion på kritikken.  

Lige nu er godt 2.000  syge eller socialt udsatte fynboer i gang med et såkaldt "ressourceforløb" tilrettelagt af kommunen. 

Oversigt

    Oversigt