Robot skal finde revner på Storebæltsbroen

Et nyt robotprojekt fra RoboCluster i Odense skal udvikle robotter, der kan komme frem på svært tilgængelige steder. Blandt andet Storebæltsbroens pyloner.

Når Danmarks højeste arbejdsplads i dag skal inspiceres, skal flere personer klatre på de 254 meter høje pyloner. 

- Vores store udfordring er, at det er nogle svært tilgængelige konstruktioner, fordi de er så store, høje og bastante. Man kan ikke lige sætte en stige op eller få en lift herned for at kunne se alle overfladerne på betonkonstruktioner, siger Svend Gjerding, driftsleder hos A/S Storebælt.

Når Svend Gjerding og hans mandskab i dag skal tjekke broens beton for revner, så foregår det manuelt. Kort og godt ved at klatre langs broens pyloner.

Men i fremtiden er det måske en såkaldt inspektionsrobot, som kravler op og ned på Storebæltsbroen. Det er i hvert fald målet hos RoboCluster i Odense, som vil erstatte manuelt arbejde med robotter.

- Alt, hvad der er manuel arbejdskraft, kan man erstatte med robotteknologi på et tidspunkt, siger Bjarke Falk Nielsen, leder af RoboCluster.

Det kan især komme høje konstuktioner som Storebæltsbroen til gode, hvor der er meget manuel arbejdskraft. Men også vindmøller og tårne kan få gavn af forsøgsprojektet, forklarer Bjarke Falk Nielsen.

Svend Gjerding håber også, at robotterne i fremtiden kan inspicere broen på de svært tilgængelige steder. Det handler nemlig om effektivitet.

- Vores formål er at optimere vores drift tidsmæssigt og spare nogle penge ved at lave eftersynene mere økonomisk, siger Svend Gjerding.

Robotter er andet end industri
RoboCluster har i alt sat gang i fire forsøgsprojekter. Inspektionsrobotten, som skal testes på Storebæltsbroen er én af dem, men robotklyngen satser også på robot-succeser indenfor industrien, robotter som skadedyrsbekæmpere og såkaldte kirurgi-robotter. 

Og ifølge Kasper Hallenborg, der er institutleder på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er det en rigtig god idé. Han er begejstret for, at robotter er på vej ind i andre erhvervsområder end industrien.

- Tiden er moden til, at man prøver at bringe robotteknologien ud i andre områder. Vi tænker primært robotter som den her klassiske industrirobot, der står og laver gentagende bevægelser i industrien. Robotter er meget andet end det, og de kan bruges til mange andre opgaver. 

Hør Kasper Hallenborgs syn på, hvordan fremtiden ser ud for robbotter i andre erhvervsområder.

 

Oversigt

    Oversigt