Robotkomet på vej til USA

Mobile Industrial Robots i Odense åbner datterselskab i USA, som en del af en større eksportsatsning. Det er kun et år siden, MiR lancerede sin robot, men de eksporterer allerede 80%

Planen er at få et kontor etableret i USA med en salgsansvarlig den 1. april, som bliver base for et forhandlernet af måske 20 forhandlere i USA.

MiR har fra første dag haft en ekstremt aggressiv eksportsatsning og har på kort tid etableret forhandlernet i f.ek.s Tyskland, Italien Taiwan, Vietnam og Hong Kong. 

Robotter boomer i USA

Et eksempel, andre måske kan lære af, for ofte er virksomheder bange for de store omkostninger ved eksport.

-Det koster knaster til at starte med, men det så går det hurtigt stærkt, nærmest med ketchupeffekt, siger MiR’s direktør Thomas Visti

USA er et vigtigt marked, hvor robotterne boomer lige nu med vigtige markedsandele, der kan være et vindue, som  åbner også til det kinesiske marked, der er verdens største for robotter.

-Om det par år kommer andre til, så hastigheden for vores eksport er vigtig, siger Thomas Visti

Robotten finder selv vej

MiR100 er en mobil robot, som bl.a. kører rundt med blodprøver på Sønderborg Sygehus og bliver brugt til at transportere  væktøj og dele rundt i  i industrien. Robotten kan selv scanne og kortlægge det område, den skal køre i og teknologien kan også importere 3D-tegninger af bygningerne.

Al produktion og udvikling foregår i Odense, med et net af forhandlere etableret 27 steder i hele verden foruden det kommende datterselskab i USA.
 

 

MiR100 kan selv scanne og kortlægge det område, den skal køre i
MiR100 kan selv scanne og kortlægge det område, den skal køre i

Fynske robotter har potentiale

MiR er en del af den fynske robotklynge, der består af 70 virksomheder med 1800 arbejdspladser.

Men potentialet er langt større, for andelen af ​​opgaver, der udføres af robotter vil stige fra et globalt gennemsnit på omkring 10% på tværs af alle fremstillingsindustrien i dag til omkring 25% i 2025.

Og spørger man Michael Hansen, der er forretningsudvikler i Udvikling Fyn, så har Fyn endnu højere ambitioner:

-Vi har 25 års erfaring med robotter, vi har Mærsk Instituttet og et unikt samarbejde med erhvervsliv, kommune og Teknologisk Institut, så vi vil vokse endnu mere!

Men det kræver penge og en af de største udfordringer for virksomhederne er at finde kapital.

For MiR er salget acceleret langt hurtigere, end forventet og den heftige ekspansion, medarbejdervækst og fortsat produktudvikling kræver megen arbejdskapital.

Udvikling kræver kapital

I november faldt en aftale på plads, hvor et dansk team bestående af fem private investorer sammenlagt investerede knapt 10 millioner kroner af deres egne penge i MiR. Et af medlemmerne i investeringsteamet er CTO Esben Østergaard, som er stifter af Danmarks største robotproducent Universal Robots.

Han ser et betydeligt marked for MiR’s mobile robotter, som industrien også er begyndt at bygge sammen med robotarmene fra Universal Robots.

Thomas Visti har valgt at satse et større millionbeløb fra sin egen konto i MiR. Sammen med stifteren sidder han fortsat på over 50 procent af ejerskabet.
Thomas Visti har valgt at satse et større millionbeløb fra sin egen konto i MiR. Sammen med stifteren sidder han fortsat på over 50 procent af ejerskabet.

-MiR100 skaber mobilitet, og det matcher rigtig godt den generelle udvikling inden for robotteknologi. Man går fra store tunge maskiner i et bur til moderne robotter, der selv kører rundt og interagerer med mennesker og hjælper dem med at blive mere produktive, siger Esben Østergaard.

Hård konkurrence på robotmarkedet

Konkurrencen i den boomende globale robotindustri er intens, og det kræver finansielle muskler at bevare rollen som frontløber. Udfordringen er også at gå fra at være udviklingsvirksomhed, til at komme ud på markedet på det rigtige tidspunkt og sælge sine produkter.

-Man kan blive ved med at udvikle, men det handler om at tage en beslutning og sige - hvornår er version 1 klar og så have de rigtige folk ansat, der kan sælge, siger forretningsudvikler i Udvikling Fyn, Michael Hansen.

Succes med vilde vækstplaner

Og det ser ud til at lykkes for MiR med de vilde vækstplaner. Virksomheden har solgt 60 robotter det første år og forventer at sælge minimum 150 robotter i 2017. I omsætning går de fra at omsætte for 5 millioner sidste år til forventede 20 millioner kroner i 2017.

Oversigt

    Oversigt