Robotter rykker ind på sygehusene

Robotter overtager flere og flere opgaver i industrien, men er også på vej ind i sundhedsvæsenet. Forskere fra SDU og OUH vil nu udvikle en robot, der kan ultralydscanne patienter.

Udviklingsarbejdet sker i samarbejde mellem robotforsker på SDU, Thiusius Rajeeth Savarimuthu, og afdelingslæge, ph. d.-studerende Søren Andreas Just, fra Medicinsk afdeling på Svendborg Sygehus samt reumatologisk afdeling på OUH.

Robotforskeren skal stå for udviklingen af selve robotten, mens lægen ved, hvilke behov, den skal opfylde i det daglige patientarbejde.

Systematisk ultralydundersøgelse af hænderne, hvor hvert led billeddokumenteres og måles for gigtaktivitet, er i dag alt for tidskrævende til at være en del af den almindelige kontrol af gigtpatienter.

Den ny robot vil kunne give lægerne meget præcist indblik i patientens tilstand og sikre bedre behandling.

- Det vil være et kraftfuldt værktøj, siger Søren Andreas Just.

Udover selve scanningen kan robotten udregne gigtaktiviteten i hvert led i en hånd eller fod. Den kan gemme resultaterne og for eksempel advare lægen, hvis noget forandrer sig og behandlingen skal justeres.

Håbet er derigennem at  give patienterne færre smerter og mindske risikoen for ødelæggelse af led.

Robotforsker, Thiusius Rajeeth Savarimuthu, mener, at projektets helt store udfordring ikke så meget er teknisk men snarere pskykologisk:

- Vi skal lave et system, hvor patienterne er helt trygge ved at blive scannet af en robot. Det kræver en tæt dialog mellem udvikler, læge og patient. Det er blandt andet også derfor, vi har flyttet udviklingen af robotten til OUH.

Oversigt

    Oversigt