Rød blok: Støjberg er uklar om flygtningecentre

- Det virker lidt som om, at ministeren egentlig frikender sin styrelse for ansvar i denne sag, siger Dan Jørgensen.

Udlændingestyrelsens tilsyn med operatørerne af landets asylcentre skal styrkes og "optimeres". Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et samråd. Det sker efter flere problematiske sager om overgreb på flygtningedrenge på Børnecenter Tullebølle. Der er desuden talrige problemer på andre centre, som Langelands Kommune driver.

Men det er uklart, hvad en eventuel styrkelse af tilsynet præcist dækker over. Det giver flere røde partier udtryk for på samrådet.

- Det virker lidt som om, at ministeren egentlig frikender sin styrelse for ansvar i denne sag, og det er jo alvorligt.

- Hvordan kan vi regne med, at styrelsen kan gøre det bedre i fremtiden, hvis man ikke kan anerkende, at der er lavet fejl, siger integrationsordfører Dan Jørgensen (S).

Afviser kritik
Ministeren afviser dog kritikken af Udlændingestyrelsens tilsyn.

- Jeg har ikke grund til at tro andet, end at Udlændingestyrelsen har handlet efter reglerne, siger Inger Støjberg og uddyber dog:

- Den seneste tids debat har givet anledning til at overveje, om tilsynet skal styrkes. Og om det har den rigtige hyppighed og intensitet.

Langeland Kommune besluttede i oktober at lukke Børnecenter Tullebølle.

Frataget retten til børnecentre
Siden er Langeland Kommune blevet frataget retten til at drive børnecentre, men de driver stadig flere voksen- og familiecentre.

To tidligere ansatte på børnecenteret på Langeland er blevet sigtet for at have forgrebet sig på en gruppe flygtningedrenge i alderen 16-18 år.

Der har desuden været talrige problemer med både vold, trusler, våbenbesiddelse og hærværk. Det er sket på to asylcentre for uledsagede asylbørn på Ærø.

Fra 1. august til 1. november har der været 26 sager, som beskrives både som voldsomme og farlige. Det viser en aktindsigt, som TV2 og Radio24Syv har fået.

Tullebølle samt de to centre på Ærø drives og hører under Langeland Kommunes asylsystem.

Kritisk rapport
Folketingets Ombudsmand har tidligere annonceret en undersøgelse af Udlændingestyrelsen. Ombudsmanden skal se på styrelsens rolle i en sag om en hemmeligholdt, kritisk rapport om Langeland Kommune.

Integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) hæfter sig ved, at Udlændingestyrelsen fører "faglige og økonomiske tilsyn" med operatørerne. Men det er ikke nok.

Derfor fremsætter De Radikale et beslutningsforslag. For fremtiden skal der også føres "socialt tilsyn" i centre, hvor der er børn.

Oversigt

    Oversigt