I det fynske folks tjeneste

Rusland frafalder sigtelse om pirateri mod aktivister

Miljøaktivister i Rusland slipper tilsyneladende for anklager om pirateri efter en Greenpeace-aktion i Arktis.

Rusland frafalder sigtelse for pirateri mod Greenpeace-aktivister, der sidder fængslet efter en protestaktion i Det Arktiske Ocean. Med om bord på Greenpeaceskibet var Anne Mie Roer Jensen fra Ærø.

Rusland frafalder sigtelsen for pirateri mod de Greenpeace-aktivister, der sidder fængslet efter en protestaktion i Det Arktiske Ocean. Blandt aktivisterne er en dansk kvinde, Anne Mie Roer Jensen.

De anklages i stedet for hooliganisme, beretter nyhedsbureauet RIA Novosti.

- De involveredes handlinger i straffesagen er omklassificeret til anklager om hooliganisme, siger talsmand for undersøgelseskomiteen Vladimir Markin.

Greenpeace i Danmark oplyser til Ritzau, at organisationen endnu ikke er informeret om afgørelsen.

Sigtelsen for hooliganisme omfatter efter russisk straffelov "forsætlig opførsel, som forstyrrer den almindelige orden og som udtrykker eksplicit respektløshed mod samfundet".

30 Greenpeaceaktivister, herunder Anne Mie Roer Jensen, har siddet varetægtsfængslet i russiske fængsler, efter at deres skib, Arctic Sunrise, i september blev opbragt af russiske skibe og ført til Murmansk i det nordlige Rusland.

Mens strafferammen for pirateri er op til 15 år, kan man ifølge russisk lov maksimalt få syv års fængsel for hooliganisme.

Inden besætningsmedlemmerne på Arctic Sunrise blev sigtet for pirateri, havde Ruslands præsident erklæret, at han ikke anså deres handlinger for pirateri.

De 30 aktivister - blandt disse to journalister - kommer fra 18 forskellige lande.

Russerne greb ind, efter at aktivisterne på Greenpeaceskibet sejlede hen til olieboringerne på åbent hav og protesterede.

Olieboringerne på stedet foretages af det statslige, russiske olieselskab Gazprom.

Greenpeace mener, at Arktis er et alt for følsomt område til udvinding af olie, og at konsekvenserne i tilfælde af et udslip vil være ødelæggende for miljøet.

Anne Mie Roer Jensen er 26 år. Hun var tredjestyrmand på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise, og hun læser til skibsfører på Marstal Navigationsskole.