I det fynske folks tjeneste

Sangskrivere bag årets grand prix-vinder belønnes

Når melodi grand prix i Odense løber af stabelen til marts er der 100.000 kroner i præmie fra Koda til den eller de sangskrivere, der står bag årets vinderhit.

Det er den udøvende kunstner, der bliver udråbt som vinderen af melodi grand prix, men der er ofte et større maskineri bag sangene, som de fremfører på scenen.

Det vil medlemsforeningen Koda, der sørger for, at kunstnerne får betaling for brug af deres værker, nu sætte fokus på.

Når vinderen af det danske melodi grand prix i år er fundet, får sangskriverne bag hittet 100.000 kroner i præmie fra foreningen.

- Det er svært at overleve som sangskriver i Danmark, så derfor er det godt, at der også bliver sat fokus på de folk, der står bag sangene, siger sangerinden Anna David, der deltager med sangen "It Hurts".

Hun bliver bakket op af Bryan Rice, der stiller op ved grandprixet i år med sangen "I Choose You".

Han mener også, at sangskrivere har hårde kår.

- Jeg er jo både optrædende artist og sangskriver, og derfor kan jeg leve af musikken. Jeg tror ikke, jeg ville kunne leve af det, hvis jeg kun var sangskriver, siger han.

For de 10 udvalgte sange, der skal dyste om at vinde det danske melodi grand prix og repræsentere Danmark ved Eurovision i København til maj, er der flere gengangere blandt sangskriverne.

For eksempel har sangskriveren Lars Halvor både været med til at skrive den sang, Bryan Rice har med i konkurrencen og "Wanna Be Loved", som saxofonisten Michael Rune og den amerikanske sangerinde Natascha Bessez skal optræde med.

Den tidligere X Factor-deltager Basim står både bag sangen "Cliche Love Song", som han selv skal synge, og samtidig er han en del af holdet bag sangen "Vi Finder Hjem", som 16-årige Emilie Moldow skal vinde danskernes hjerter med.

- Man skal virkelig skrive mange store hits, før det er en indtægtsforretning at være sangskriver, og derfor er der en del sangskrivere, der sender flere numre af sted til grandprixet, og der er mange, der arbejder i teams, så de kan lave endnu flere sange, forklarer Bryan Rice.

Han håber, at det kan betyde noget, at der nu også er en præmie at hente for de trængte sangskrivere, og at endnu flere dermed kan komme på banen.

- Det er helt fantastisk. Det giver grandprixet endnu mere troværdighed, siger han.

Melodi grandprixet bliver i år afholdt den 8. marts i Odense.