Sankthans-aflysninger breder sig

Heksene skulle sendes til Bloksbjerg på lørdag, men der bliver ingen store sankthansbål i år. På grund af tørke aflyses bålet i flere fynske byer.

Odense Kommune tog beslutningen allerede i sidste uge - det traditionsrige sankthansbål på Engen aflyses. 

Det samme er bålet i Odenses Åløkkekvarter blevet.

Nu slukker også Nyborg Kommune de sidste håbefulde gnister og aflyser sankthansbål i hele kommunen.

Heksen må blive på bålet og sendes ikke af sted til Bloksbjerg på lørdag.
Heksen må blive på bålet og sendes ikke af sted til Bloksbjerg på lørdag.

- På grund af den lange tørke er der indført afbrændingsforbud. Forbuddet gælder også for afbrænding af sankthansbål 23. juni 2018, skriver kommunen på dens hjemmeside. 

Regn, regn regn

Trods weekendens regn oplyste sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber søndag, at jorden fortsat er så knastør, at afbrændingsforbuddet i alle ti fynske kommuner opretholdes.

Der skal falde op mod 25 til 35 millimeter regn, før beredskabet kan tillade sankthansbål på lørdag.

I weekenden fik Fyn i gennemsnit omkring syv millimeter vand fra oven, og fordi jorden så desperat hungrer efter vand, blev regnen hurtigt opslugt og jorden efterladt næsten lige så tør, som inden dråberne faldt.

- Vi følger situationen meget nøje rundt om i landet. Vi kan i hvert fald konstatere, at vi ikke vil opretholde et afbrændingsforbud, hvis det ikke var nødvendigt, siger Bjarne Nigaard til Ritzau.

Der er dog nogle få undtagelser i afbrændingsforbuddet, der kan få det til at dufte lidt af sankthans i de fynske haver. 

Det er nemlig fortsat tilladt at bruge en grill på etablerede bålsteder, på strande og på andre uantændelige underlag, som fliser og asfalt.

Et bålfad i maksimalt 80 centimeter i diameter med rent og tørt træ kan også give fornemmelsen af bål uden bøder fra politiet. 

Oversigt

    Oversigt