SDU er flyvende: Her laver de træningsudstyr til astronauter

Lige nu samarbejder ingeniører fra SDU med Danish Aerospace Company om at skabe træningsudstyr til kommende astronauter.

Robottræningen skal erstatte de tunge motionscykler til træning af astronauter i rummet. 

- Det betyder, at vi får lov til at bruge de træningsrobotter, som vi har udviklet de sidste mange år, i nogle nye og spændende situationer, som gør, at vi kan lære en hel masse om, hvordan vi kan hjælpe astronauter - men også folk på jorden - som for eksempel patienter efter en ulykke, fortæller Anders Stengaard Sørensen, der er lektor på SDU Sundhedsteknologi.

På SDU Sundhedsteknologi har man nemlig gennem årene udviklet udstyr, der kan hjælpe folk, der har været syge eller været udsat for ulykker. 

- Maskinen hjælper med at overvinde tyngdekraften, som vi har haft stor succes med til folk med for eksempel lammelser, der har svært ved at løfte deres egen arm. Vores robotter kan jo faktisk ophæve tyngdekraften, så svage mennesker kan træne bedre, siger Anders Stengaard Sørensen til TV 2/FYN og fortsætter: 

- Hvis man så vender den på hovedet, ja så kan robotterne bruges til at skabe tyngdekraft, og dermed hjælpe folk til at træne, der er vægtløse (som i rummet red.)

Når astrounater er i rummet mister de ifølge Anders Stengaard Sørensen helt op til en procent muskelmasse - om dagen. Derfor er det meget vigtigt, at de træner. 

Men træningsmaskinerne kan være tunge og dyre - og derfor er SDUs robotter interessante. De er billige, små og ikke mindst effektive.

- Det er supervigtigt, fordi astronauterne bruger en del tid på træningen - og den tid er de nødt til at bruge, fordi de ellers mister de deres funktionsevne. Og så gælder det om, at den tid, de bruger, bliver brugt så effektivt som muligt. Og hvis vi kan bidrage til at få flere procenter ud af den træningstid, de bruger, jamen så har det jo en kæmpeværdi.

- Vi har vist, at det kan lade sig gøre at simulere tyngdekraft realistisk. Næste skridt bliver at forfine det og få det testet af hos folk, der virkelig har forstand på rumtræning, siger Anders Stengaard Sørensen. 

Hvornår er jeres ting i rummet?

Om 10 års tid.

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt