SDU udvikler drone-nummerplader

Nu skal der nummerplader på dronerne. Men først skal pladerne udvikles og testes, og det sker på Syddansk Universitet.

 

Ifølge et nyt lovforslag skal alle professionelle droner snart flyve med en elektronisk nummerplade, og forskere på Syddansk Universitet står bag de nye plader.

Forskerne på Syddansk Universitets dronecenter har udviklet en lille dims, som minder om en mobiltelefon. Dimsen sidder foreløbig på 10 drober og sender direkte til en server på universitetet, så forskerne kan følge flyvningerne.

- Vi har blandt andet lært, at nummerpladen skal tænde og slukke automatisk. Når droneoperatøren for eksempel bruger dronen professionelt til at finde fjernvarmerør med et infrarødt kamera, så har han fokus på arbejdet og husker ikke at tænde og slukke for dronens elektroniske nummerplade, siger adjunkt Kjeld Jensen fra SDU UAS Center, Syddansk Universitet.

Ifølge et nyt lovforslag skal professionelle droner, som flyver i byområder, udstyres med en elektronisk nummerplade, når teknologien gør det muligt. Det skal gøre det let at identificere dronens fører, når myndighederne for eksempel har brug for hurtigt at rense luften for droner, hvis en lægehelikopter skal lande.

- Vi arbejder på to forskellige designs. Det ene er baseret på, at en radiosender er monteret i nummerpladen. Den sender signal til en eventuel politimands tablet på jorden. Det andet system har indbygget en mobiltelefon, som løbende sender direkte til en national database, forklarer Kjeld Jensen.

Han fortæller, at i takt med, at der kommer flere og flere droner, er myndighederne nødt til at vide, hvem der styrer dem. Det kunne for eksempel være, hvis en drone forsøges smugles over en fængselsmur - eller svæver rundt over private områder.

Oversigt

    Oversigt