Se hvor farlig din gamle bil er

På Flakhaven i Odense kan du tirsdag se, hvor mange farlige komponenter en gammel bil indeholder og hvordan du skrotter den korrekt.

Biler ophugges ofte uden sikkerhed for, hvor bly, gammel olie og andre farlige stoffer ender. De eksporteres til tvivlsomme skæbner i fremmede lande. Eller de efterlades til forfald i vejkanter og andre steder. 
 
Op mod hver fjerde bil skrottes ulovligt. Det svarer til flere tusinde biler, som enten skrottes via ikke-autoriserede autoophuggere med stor risiko  for ukorrekt miljøbehandling, eller via ulovlige affaldsbehandlere, der sælger bilerne til udlandet eller simpelthen efterlader dem i vejkanten. 
 
Derfor afvikler Miljøstyrelsen i uge 43 informationskampagnen ”skrot-uvidenheden.nu”, der blandt andet indeholder tre demonstrationsevents, hvor man ved selvsyn kan se, hvilke farlige elementer og komponenter en bil indeholder og ikke mindst hvordan, man skal skaffe sig af med sin udslidte vogn på den rigtige måde. En af dem foregår på Flakhaven tirsdag den 25. oktober fra klokken 13-17.
 
Fra levende til død bil
Ved demonstrationerne kan man se, hvordan en bil miljøbehandles og klargøres til skrotning ved at få airbags sprængt og fjernet hjul, afmonteret kølerhjelm og døre. Og man kan se, hvordan den ser ud, når den først er blevet presset, og er blevet til en lille klump metal på 1 kubikmeter.

Til sidst kan man se hvad der er tilbage, når bilen har været igennem et såkaldt shredder-anlæg og hvilke materialer, der kan genanvendes.   
 
Det hele er iscenesat som en dissektion med folk i hvide kirurg-kitler for at understrege kampagnens centrale budskab: Det er ulovligt ikke at sende sin skrotklare bil i graven via en certificeret autoophugger.  

Eksperter fra Miljøstyrelsen og Car Dismanteling Denmark fortæller om, hvor miljøskadelig ikke-autoriseret skrotning af biler kan være, og hvordan man undgår at blive en del af noget ulovligt ved ikke at skrotte sin bil, som loven foreskriver. 
  
En stigning i det ulovlige marked
Udover de skader på miljøet, man potentielt forårsager, kan det det være en dyr fornøjelse at skrotte sin bil ulovligt. For har man ikke papirerne i orden i form af en skrotningsattest, kan det være svært at bevise, at man ikke længere er ansvarlig for bilen. 

Læs mere om kampagnen her
 

 

 

Oversigt

    Oversigt