Sen frost giver kæmpe problemer for de fynske frugtavlere

Den sene aprilfrost ødelægger høsten for de fynske frugt- og bæravlere. Blomsterknopperne fryser i stykker.

Snart springer blomsterknopperne ud i fuld flor, som de plejer, men inden i er de døde. 

De fynske æbleplantager er ramt af den nattefrost, der hærger hele landet. Det betyder, at æbleproducent Henning Hansen for hver dag kan se mere og mere af sin høst forsvinde.

Ved første øjekast ser de fine ud, men inden i er det en anden sag. 

- De er frosset i stykker. Alle sammen. Der bliver ingen høst.

Det fortæller Henning Hansen. Han er økologisk æbleproducent i Allesø, og i disse dage må han tidligt op for at forsøge at beskytte sine æbletræer mod nattefrosten, der er i fuld gang med at ødelægge planterne. 

- Man kan ikke se det på dem endnu, for de er ikke sprunget ud. Men indmaden er simpelthen frosset i stykker. Det vil sige, at der ikke kan dannes æbler, siger Henning Hansen.

quote Det er næsten ikke til at holde til at skulle arbejde med det i et helt år, vi har gået hele vinteren og beskåret, og så... så smutter det på et par dage.

Henning Hansen, økologisk æbleproducent, Allesø

Han er meget nervøs for årets produktion af æbler fra plantagen ved Allesø.

- Som det ser ud nu, så er det nok halv høst, siger Henning Hansen.

Blæser kulden væk 

I et forsøg på at redde noget af høsten, kører han i de tidlige og koldeste morgentimer med en blæsemaskine, der skal få varmere luft presset ned til æbleknopperne. Men maskinen når kun ud til ti procent af hans træer. 

- Og de ser meget fornuftige ud, fortæller Henning Hansen. 

Ifølge formanden for de danske pære- og æbleavlere er Henning Hansen langt fra den eneste plantageejer på Fyn, der har problemer. 

Det er kernen af æblerne, der tager skade af den sene frost.
Det er kernen af æblerne, der tager skade af den sene frost.
Foto: Rikke Lund

- Og hvis vi skal bruge den store palette, så står vi heller ikke alene med det i Danmark. Det er et europæisk problem, og hele EU er ramt af en hård, sen frost - og det er ikke kun æbler og pærer, der går ud over. Også kirsebær, solbær og andre bær er ramt. Der er ikke nogen, der er gået fri. Desværre, siger formand Jan Jager.

Frost giver minus

I mellemtiden frygter Henning Hansen, at høsten kommer til at give røde tal på bundlinjen, når årets arbejde går bort i ingenting. 

- Det er næsten ikke til at holde til at skulle arbejde med det i et helt år, vi har gået hele vinteren og beskåret, og så... så smutter det på et par dage. Men altså, det er vilkårene, siger Henning Hansen.

Selvom frugttræerne kommer til at blomstre som de plejer, så betyder det altså ikke, at alle blomsterne bærer frugt. 

Dog mener Henning Hansen ikke, at det bliver et problem at finde æbler i supermarkederne til sommer. 

Oversigt

    Oversigt