Seriebrande: Fem års fængsel til 41-årig mand

Fredag faldt der dom i sagen imod en 41-årig mand, der har været tiltalt for at stå bag 14 påsatte brande og et tilfælde af blufærdighedskrænkelse. Dommen lød på fem års fængsel.

Den 41-årige Johnny Christopher Butler blev dømt for at stå bag 11 af de 14 brande, som han var tiltalt for.

Manden blev desuden dømt for at have begået blufærdighedskrænkelse på Fruens Bøge Allé den 26. november 2015. En kvindelig beboer så fra sin villa en mand stå og onanere på terrassen i haven.

De tre brande, som han ikke blev dømt for, er den første brand i Let-Køb på Ranunkelvænget i Dyrup den 31. august 2015,  branden ved Plantas på Højmevej i weekenden 11. – 13. december 2015 og branden ved Karvil Biler på Bondovej den 26. december 2015.

Dermed er han dømt for at stå bag de voldsomme brande i Restaurant Bondestuen, Sortebrødrenes spejderhytte i Fruens Bøge, Dalum Hjallese Gymnastikforeninges klubhus og Odense Roklub.

 

Dommen bliver læst på i Retten i Odense.

Få beviser i sagen

Det har være småt med egentlige beviser i sagen. Der er fundet DNA fra den 41-årige på den terrasse, hvor han er nu er dømt for blufærdighedskrænkelse.

Der er fundet DNA på en flaske ved Odense Roklub, og DNAen passer på den person, som den 41-årige boede til leje hos.

Den tiltaltes færden er dokumenteret via 100 timers videoovervågning, og det har vejet tungt i anklagerens bevisførelsen. Videooptagelserne blev beslaglagt hos den udlejer i Volderslev i det sydvestlige Odense, hvor den 41-årige boede.

Retsformand Kirsten Mathiesen og to domsmænd har brugt de seneste par dage på at kigge bevismaterialet igennem, heriblandt 100 timers overvågningsvideo, der dokumenterer den 41-åriges færden i forbindelse med brandene i Odense.

Anklager Jacob Thaarup havde krævet, at den 41-årige odenseaner blev idømt otte års fængsel.

- Jeg er glad og tilfreds med dommen. Det var vigtigt for mig i første omgang, at der blev placeret et ansvar og sat navn på den person, der har sat ild de mange steder, siger anklager Jacob Thaarup. Han vil nu nærlæse dommens pæmisser, inden han tager stilling til en eventuel anke.

Forsvareren, advokat Sten Møller, mente, at hans klient skulle frifindes. Hvis han skulle blive dømt for alle 14 brande, mente forsvareren i øvrigt, at der højst kunne være tale om seks års fængsel.

- I forhold til at ham blev dømt for 11 forhold, så er strafudmålingen måske rimelig. Men vi er ikke helt tilfredse med, at der bliver 11 forhold han bliver dømt for. Vi overvejer nok en bevisanke, for hvis vi kan få antalle ned, så vil det formentlig også give noget rabat i de antal år, min klient skal i fængsel, siger forsvarer Sten Møller.

Forsvareren udbad sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke.

De 14 brande i Odense

 

Oversigt

    Oversigt