Skeletterne vælter frem i Ladby

Først dukkede der et usædvanligt velbevaret bronzesværd op, og nu er der også fundet flere skeletter på stedet. Hvad der begyndte med et bib fra en metaldetektor, har vist sig at være en arkæologisk guldgrube.

For en uge siden gjorde to amatørarkæologer fra Nyborg et helt usædvanligt fund på en mark mellem Ladby og Kerteminde. I en hidtil ukendt bronzealdergrav ved Ladby fandt de et næsten intakt bronzesværd. Sværdet var sandsynligvis lagt i graven sammen med en afdød høvding.

Og nu er der dukket flere fund frem af jorden.

- En rendegraver var i gang med at lave søgegrøfter, så vi kunne afdække gravhøjens omkreds og forløb. Pludselig kom gravemaskinen nærmest til at skalpere et skelet. Og kort tid efter afdækkede gravemaskinen endnu et skelet, fortæller Malene Refshauge Beck, museumsinspektør og arkæolog, Østfyns Museer.

Arkæologerne er nu gået i gang med små skovle og børster for forsigtigt at afdække de to skeletter.

- De er sandsynligvis begravet i oldtiden, måske samtidig med høvdingen. Der er lagt store sten omkring de døde, og der er rester af lidt træværk, nærmest som kistesider. Det er en begravelsesform, som vi kender fra den tidsperiode, siger Malene Refshauge Beck.

De to skeletter skal nu ind til nærmere undersøgelse på museet. Bronzesværdet er nu også gravet op og sendt til nærmere undersøgelse ved en konservator.

 

 

 

Se video fra Vikingemuseet Ladby

Det var hårdt arbejde for arkæologer fra Østfyns Museer at redde sværdet op i hel tilstand efter flere tusinde år i jorden. Se videoen her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt