Skolebørn skal tørre deres bussemænd af fra væggene

På Nymarksskolen skal børnene selv sørge for at fjerne bussemænd af væggene på toiletterne. Eleverne synes, at det virker, mens en forælder er foraget.

Toiletter med bussemænd på væggene og tis på gulvet. Det er nogle af de rengøringsproblemer, de har haft på Nymarksskolen i Kerteminde.

Derfor har de indført en ordning, hvor eleverne selv skal stå for at holde toiletterne rene. Men det er ikke alle, der er lige tilfredse med den løsning:

- Jeg bryder mig ikke om, at børnene de skal gå rundt og gøre rent i spisefrikvarteret. Pudse væggene på grund af bussemænd, ordne håndvasken og pudse spejlene, det synes jeg ikke er ok, siger Britt Hansborg, som er forælder til en 9. klasses pige på skolen. 

Britt Hansborg er ikke tilfreds med, at eleverne skal bruge deres frikvater på rengøring af toiletter. 

Ifølge Britt Hansborg er det rengøringsmedarbejdernes job og ikke børnenes, der så vil gå glip af deres frikvarter. 

Det er dog ikke noget, som skolelederen i Kerteminde kan nikke genkendene til:

 Vi har professionelle rengøringsfolk om morgenen, der gør toiletterne rene. Og eleverne skal ikke gøre rent, men de skal være med til at holde rent. Og vi synes, at der er en stor forskel mellem de to ting, forklarer skoleleder Jesper Mayerhofer. 

Hygiejneproblemer på toiletterne 

På Nymarksskolen i Kerteminde fik de sidste år udarbejdet en trivselsrapport, som viste, at der var hygiejnemæssige problemer med nogle bestemte steder på skolen. 

- En af de ting vi kunne se, som vi kunne gøre bedre, det var i forhold til toiletterne på skolen. Mange elever fandt toiletforholdende uhygiejniske og uhumske. Og vi har så simpelthen besluttet, at det skal der gøres noget ved, siger skolelederen Jesper Mayerhofer. 

Ifølge skolelederen  har de på skolen ikke ret mange toiletter, og de går derfor ekstra meget op i forholdende. 

- De toiletter vi har, skal vi så passe på. Vi gjorde så det, at vi indførte toiletvagter, og vi indførte toiletmakkere. 

Skolelederen forklarer, at toiletvagterne skal hjælpe med at holde øje med, at toiletterne var i orden. Mens en toiletmakker, som er en elev fra klassen, skal med til toilettet for at sikre, at toiletterne ser ordentlige ud.  

- Det har hjulpet utroligt meget og meget hurtigt. Så nu har vi den ordning, så det er toiletmakkere, der går med hver gang en elev skal på toilettet, hvilket er en fra klassen. 

På grund af den hurtige succes har de sidenhen afskaffet ordningen med toiletvagterne, men der er stadig toiletmakkere på skolen. 

Når der er nogle enkelte elever, der kan have problemer med at efterlade toilettet i ordentlig stand, så er det vi siger, at så må fællesskabet hjælpe til, forklarer skolelederen.

' Det er ikke hårdt'

Selvom det ikke ligefrem er en sjov opgave, eleverne på Nymarksskolen har fået, er de tilfredse med, at de nu kan bruge rene toiletter.

- Det er pragtfuldt. Det er sindssygt dejligt, siger 9-årig Gustav Rasmussen.

Begge elever er enige om, at arbejdet ikke er hårdt for dem, og de er mere end tilfredse med, at toiletterne nu er brugbare og rene igen. 

Før var det ret klamt. Inde på pigetoilettet plejer der at ligge store bunker af papir, forklarer 9-årig Liv Aalykke.

Og hun bliver bakket op af Gustav Rasmussen, der går i 3. klasse. For ham har de beskidte toiletter haft store konsekvenser. 

- Jeg har holdt mig hver eneste dag. 

Tiltaget har givet rene toiletter på Nymarksskolen i Kerteminde igen, og nu behøver Gustav Rasmussen ikke at holde sig mere. 

 

 

Oversigt

    Oversigt