Sluse i Kerteminde på vej; men hvem skal betale hvor meget?

Det bliver næppe den rene harmoni, når Kerteminde Sluselaug holder stiftende generalforsamling onsdag aften. Selvom de berørte borgere glæder sig til at blive beskyttet mod stormflod, er de ikke enige om financieringen.

Efter års forarbejde er Kerteminde klar til at holde stiftende generalforsamling i Kerteminde Sluselaug, der består af beboere og virksomheder i det berørte område. De skal stå for etablering af en sluse til at beskytte Kerteminde By og Noret imod oversvømmelser.

Men på forhånd er der lagt op til diskussion om, hvor meget de berørte beboere selv skal bidrage med til at financiere projektet.

Slusen kommer til at koste omkring 40 millioner kroner. Realdania har givet tilsagn om at bidrage med 14, 5 millioner og kommunen giver 3,9 millioner. Derudover betaler forsyningsselskaber og andre interessenter 5,7 millioner.

Resten - knap 18 millioner - skal de lokale beboere og virksomheder betale, skriver Fyens Stiftstidende.

Kerteminde Kommune har besluttet, at beboere og virksomheder skal betale efter en såkaldt partsmodel, hvor man betaler alt efter ejendommens størrelse, hvad den bruges til, og hvor truet den er i tilfælde af oversvømmelse.

Det betyder, at to tredjedele af husejerne kommer til at betale under 20.000 kroner, mens de øvrige kan få en regning fra 20.000 op til 70.000 kroner, og det er de ikke begejstrede for.

 
 

Ifølge borgmester Hans Luunbjerg, Venstre, er der ikke flertal i byrådet for at kommunen skal betale, så hvis ikke husejerne vil betale efter princippet om, at de bredeste skuldre skal bære den tungeste byrde, kan hele projektet stoppe.

Oversvømmelser koster kassen
Gennem historien har Kerteminde gentagne gange været ramt af voldsomme oversvømmelser. Senest var i januar 2017, da havet steg til 115 centimeter over det normale.

Helt galt gik det i 2006, da vandet steg 170 centimeter, og en række beboere måtte flytte hjemmefra, til vandet trak sig tilbage.

Det medførte, at Stormrådet betalte erstatning til 508 borgere på i alt 55 millioner kroner. De seneste ti år er der blevet udbetalt 76 millioner kroner i erstatning til mere end 500 husstande.

Og Kerteminde kan vente sig mere af den slags på grund af de globale klimaforandringer og stigende vandstand.

Slusen er usynlig
De usynlige sluseklapper er pontoner, som ligger i bunden af havnen, og de løftes kun op og lukker for havet, når der er varsel om stormflod. Sluseklapper på havbunden er en helt ny og ukendt metode til kystsikring i Danmark.

De usynlige sluseklapper betyder også, at det fantastiske udsyn over havet for bylivet omkring renæssancehavnen og fra byen kan bevares.

Idéen til slusen har været i støbeskeen i ti år, siden en lokal ildsjæl - Leif "Romsø" Hansen var på ferie i Venedig, og tilfældigvis kom til at se, hvordan man byggede sluser der. Han vendte hjem med tanken: "Kan de gøre det i Venedig, så kan vi saftsuseme også i Kerteminde".

 

I 2016 vedtog Kertemine Byråd så at gennemføre det projekt, der nu er på vej.

TV 2/FYN dækker generalforsamlingen i udsendelsen klokken 19.30.

Link til Kerteminde Kommunes hjemmeside om kyst- og klimasikring

Link til Kerteminde Sluselaugs hjemmeside

Oversigt

    Oversigt