Socialpædagoger: Flere krav skaber bedre plejefamilier

Socialpædagogerne mener ligesom ministeren, at alle plejefamilier skal være omfattet af de samme regler.

Det kræver mere end et godt hjerte, varme boller og kakao at være en god plejefamilie.

Sådan siger Benny Andersen, som er formand for Socialpædagogerne, der organiserer en stor del af plejefamilierne.

Han pointerer, at en plejefamilie ikke skal ses som en erstatning for en biologisk familie, men at det også er et krav, at man har en faglig tilgang til børnene. 

- Jo flere krav vi kan stille til familieplejeområdet, i forhold til hvilken kvalitet der skal være og familiens uddannelsesmæssige baggrund, jo større er chancen for, at de kan lykkes med opgaven, siger han.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil fratage kommunerne muligheden for at godkende plejefamilier. I stedet skal alle godkendelser ske gennem socialtilsynene.

Det er fornuftigt, mener Benny Andersen.

- Vi skylder børnene og familieplejerne, at de er omfattet af de samme regler. Så er vi fri for at spekulere i, om kommunerne misbruger reglerne om konkret godkendelse for at komme uden om de kvalitetskrav, siger han.

Det er i dag socialtilsynene, der godkender plejefamilier. Men i særlige tilfælde kan den anbringende kommune godkende en plejefamilie eller en kommunal plejefamilie som konkret egnet.

På den måde kan de fravige udgangspunktet om, at plejefamilier godkendes som generelt egnet.

Det er særligt sagen om plejefamilien fra Odense, der har vækket børneministerens opmærksomhed.

Familien blev godkendt af kommunen og er blevet politianmeldt tre gange for mistanke om fysisk og psykisk vold mod plejebørn.

I 2013 fjernede Odense Kommune tre søskende ud af en flok på fire fra en familie. Men det yngste barn blev ikke fjernet. Kommunen har afvist, at man dengang burde have fjernet alle fire børn.

Den 5. januar 2017 blev det yngste barn så også fjernet. Plejeforældreparret er nu politianmeldt for vold og trusler mod børnene for tredje gang.

Mai Mercado kan dog ikke garantere, at man helt vil kunne undgå sager om uegnede plejefamilier med ændringen.

- Det kan man aldrig lovgive sig helt ud af. Men vi kan gøre det sådan, at vi står på et fundament af høj faglighed, siger hun. 

 

Oversigt

    Oversigt