Sommerhyggen giver mange spritulykker

En ny kampagne skal minde de danske bilister om, at man ikke må køre med alkohol i blodet, selv om det er sommer og sol.

Du kender det sikkert. Solen skinner, og der er behov for lidt koldt at drikke.

For mange er sol, sommer og hygge ensbetydende med øl, drinks og rødvin. Desværre er der for mange, der glemmer at lade bilen stå, når de efter en hyggelig grillaften eller en tur til stranden har fået lidt for meget indenbords.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at deri løbet af sommermånederne sker mange spritulykker med dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken.

- Om sommeren er der mange uplanlagte sammenkomster, hvor man lige mødes til lidt mad og hygge, og så kommer der øl og vin på bordet. Netop fordi det er impulsivt, så har mange glemt at planlægge på forhånd, hvordan de kommer hjem senere på aftenen. En genstand bliver til flere, og når trætheden melder sig, og man vil hjem, så kan det være svært at vurdere, hvor meget man har fået at drikke, siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Derfor vil bilisterne fra mandag og tre uger frem møde en ny landsdækkende kampagne, som Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 73 af landets kommuner står bag.

Langs vejene vil skilte med teksten ”Klar til et pust?” minde om, at politiet laver ekstra spritkontroller i juni og juli måned, og at man ikke skal sætte sig bag rattet, hvis man er i tvivl om sin promille.

- Spritbilisterne udgør en stor risiko for os alle i trafikken. Hvert år ser vi desværre mange alvorlige ulykker, som kunne have været undgået, hvis folk havde ladet bilen stå, efter de havde drukket. Derfor gennemfører vi spritkontroller i alle landets politikredse, så trafikken bliver mere sikker for os alle. Og vi opfordrer til at man blander sig, hvis en person i selskabet finder bilnøglerne frem efter at have drukket, siger Erik Terp Jensen, centerchef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Oversigt

    Oversigt