Søvndal om danske gidsler: Omtalen har øget prisen

Udenrigsministeren kritiserer medier for at gøre det sværere og dyrere at få sømands-gidsler hjem fra Somalia.

Mediernes omtale af de to danske sømænd Søren Lyngbjørn fra Ærø og Eddy Lopez, der har siddet fanget hos somaliske pirater, har både gjort det sværere og dyrere at få frigivet gidslerne.

Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der torsdag morgen har givet Udenrigspolitisk Nævn en orientering om gidselsagen.

- Vi er stadigvæk bestyrket i den opfattelse, at presseomtale undervejs har besværliggjort den her sag, har fordyret den, har forlænget den.

- Når der er stor mængde omtale af en sag, som den her, så stiger prisen meget hurtigt, fordi piraterne er orienteret.

- Derfor stor ros til store dele af dansk presse, der har fulgt vores råd. Vi kan jo ikke blande os i, hvad pressen gør, men vi er bestemt bestyrket i opfattelsen af, at omtale betyder længere ventetid og dyrere løsesum, siger Søvndal efter mødet.

Ifølge TV 2's oplysninger endte den samlede frikøbssum på et sted mellem 30-40 millioner kroner.

Der har efter frigivelsen af gidslerne især været kritik af Ekstra Bladets intense dækning af sagen.

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, har omvendt meldt ud, at det er avisens journalist Nasib Farah, der har somalisk baggrund, som har stået for at forhandle frigivelsen på plads.

Udenrigsministeren vil dog ikke sige noget specifikt om Ekstra Bladets rolle i sagen.

- Jeg vil ikke ind og kommentere et enkelt medie. Jeg vil bare sige, at generelt er det vores opfattelse, at omtale forlænger, og det fordyrer.

- Jeg er sikker på, at det her begivenhedsforløb bliver rullet så tydeligt op, at det vil stå tydeligt for alle, siger Søvndal.

Udenrigsministeren henviser desuden til, at Havarikommissionen nu vil lave en undersøgelse, som skal kigge nærmere på forløbet op til gidseltagningen.

Søren Lyngbjørn, Eddy Lopez og fire filippinske besætningsmedlemmer fra fragtskibet "Leopard" blev sat fri tirsdag efter 838 dage i fangenskab hos somaliske pirater.

Oversigt

    Oversigt