I det fynske folks tjeneste

Statsadvokat vil have belgiske pirat-beviser

Danmark vil have udleveret beviser på, om en anholdt piratbagmand i Belgien har danske skibe på samvittigheden

Inden Danmark tager stilling til, hvorvidt man går efter at retsforfølge den formodede pirat Mohamed Abdi Hassan, vil anklagemyndigheden have verificeret hans baggrund af de belgiske myndigheder, der lørdag anholdt ham.

Det siger kommunikationschef Mikkel Thastum fra Statsadvokaten for Særlige Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) til Ritzau.

- Via den danske desk i Eurojust har vi bedt om at få oplyst, hvilke beviser de belgiske myndigheder har i sagen.

- Indtil vi har fået de oplysninger fra belgierne, kan vi ikke sige, hvad der er op og ned i det hele, siger han med henvisning til organet for et fælles europæisk retssamarbejde.

Mohamed Abdi Hassan er bedre kendt som Afweyne eller Big Mouth. Han er stifter af piratgruppen Somali Marines, der blandt andet har stået bag kapringen af den danske coaster Danica White i 2007.

Den danske anklagemyndighed ønsker nu at finde ud af, om den anholdte er den, han udgiver sig for at være, og man vil have fastslået, hvilke skibe piraten har på samvittigheden.

Eurojust er et fælles europæisk retssamarbejde, som skal forbedre samarbejdet mellem de nationale myndigheder i sager, hvor der er tale om særlig grov kriminalitet, der berører to eller flere af medlemslandene.

- Jeg kan ikke sige, hvornår vi får beviserne fra Belgien, men det plejer at gå rimelig stærkt, når vi samarbejder internationalt gennem Eurojust, siger Mikkel Thastum.

Direktøren i det internationale efterretningsfirma Risk Intelligence, Hans Tino Hansen, har over for Ritzau vurderet, at Mohamed Abdi Hassan var en af dem, der fik del i løsesummen på fire millioner efter kapringen af Danica White.