Statsforvaltningen blandes ind i sag om skolerengøring

Skal skolerengøringen i Odense konkurrenceudsættes eller ej? Det er et spørgsmål, som Statsforvaltningen nu blandes ind i.

I november 2015 foreslog Venstre, at halvdelen af rengøringen på Odenses skoler skulle i udbud, så private firmaer kunne byde ind med en billigere pris end Odense Kommune. 

Siden da har emnet været oppe at vende flere gange, og rengøringsansatte i Odense har demonstreret til flere byrådsmøder. 

Nu ser det ud til, at sagen trækkes endnu mere i langdrag. Borgmesterforvaltningen og By- og Kulturudvalget har nemlig anbefalet, at Statsforvaltningen tager et kig på sagen. Statsforvaltningens sagsbehandlingstid er på mindst et år, så sagen vil sættes i bero i mellemtiden.

Sagen kort

Blå blok i Odense Byråd vil konkurrenceudsætte skolerengøringen for at opnå en besparelse på fire millioner kroner. Pengene skal i stedet bruges på nye læringsmidler i folkeskolen. Rød blok er imod, fordi private firmaer har andre arbejdsvilkår end kommunen. 

Det gælder blandt andet den hastighed, som rengøringsassistenterne forventes at kunne arbejde efter. Her kræver private firmaer, at de ansatte arbejder 30 procent hurtigere, end de skal i forhold til Odense Kommunes regler. 

Radikale Venstre spiller en stor rolle i forhandlingerne. Rådmand Susanne Crawley fra Radikale Venstre gav først flertal til blå blok. Men efter flere forhandlinger og demonstrationer fra rengøringsansatte skiftede hun side, og rød blok fik flertal. 

Byrådet træffer den endelige afgørelse om Statsforvaltningen på tirsdag. 

Oversigt

    Oversigt