Statsforvaltningens dom: Tinderbox-tilskud lovligt - sponsorat halter

Odense Kommunes tilskud til Tinderbox-festivalen er lovligt. Statsforvaltningen har kritiske spørgsmål til sponsorat og kommunens indsigt i Tinderbox-regnskab.

Odense Kommunes tilskud til Tinderbox-festivalen er lovligt, mener Statsforvaltningen. Det fremgår af Statsforvaltningens udtalelse, der netop er offentliggjort.

Statsforvaltningen gør dog opmærksom på, at Odense Kommune skal gøre op med sig selv, om det er muligt at kontrollere, hvad tilskuddet bruges til - ikke mindst set i lyset af det regnskabsrod, som TV 2/Fyn har dokumenteret i forbindelse med 2015-regnskabet.

Statsforvaltningen har sagt god for udlejningen af pladsen ved Tusindårsskoven.

Derimod har Odense Kommune ikke bevist, at kommunen betaler markedsprisen for de sponsorydelser, som kommunen får for sponsortilskuddet på 12 millioner kroner,

Det skal kommunen nu i løbet af tre måneder komme med yderligere oplysninger om, skriver Statsforvaltningen.

Statsforvaltningen bygger på kommentarer fra Konkurrencestyrelsen, der ikke mener, at kommunens konsulentfirmaer i tilstrækkelig grad har dokumenteret værdiansættelsen af sponsorydelserne.

Afgørelsen kommer efter, at Odense Kommunes tilskud helt fra starten af festivalen har været udsat for hård kritik.

Dengang forsvarede kommunen sig med, at Odense Kommunes engagement hverken beløbsmæssig eller indholdsmæssigt adskiller sig fra andre tilskud og sponsorater, som danske kommuner yder på kultur- og event .

Selv om Tinderbox er den festival i Danmark, der med 23,4 millioner kroner i ryggen, modtager klart det største tilskud i form af direkte tilskud og sponsorater, er der flere danske musikfestivaler, der modtager en eller anden form for offentlig støtte.

Således støttes Skagen Festival hvert år af Frederikshavn Kommune.

Tønder Festivalen har fået kommunalt tilskud i form af sponsorater og tilskud, og der er ligeledes er der offentlige penge i Wonderfestiwall på Bornholm.

 København Kommune giver tilskud til en halv snes festivaler, mens Faaborg-Midtfyn Kommune støtter den nye musik-og kulturfestival ved Egeskov Slot med en million kroner om året i tre år. 

Derudover får en række festivaler indirekte kommunal støtte, f. eks. i form af gratis udlejning af festivalområdet bl.a. Smukfest i Skanderborg, Northside i Århus og Skive-festivalen.

 I lighed med stater må kommuner ifølge EU-lovgivningen ikke yde støtte til private virksomheder. Dog er støtte til visse kulturelle formål herunder musik samt eksempelvis turisme- og erhvervsfremme undtaget.

 

 

Oversigt

    Oversigt