Storkonflikt eller aftale? Per og kollegerne venter på afgørelsen

En strejke med flere hundredtusinder privatansatte eller en ny vedtaget overenskomst for de næste tre år?

Det er forskellen mellem et "nej" og et "ja", når resultatet af en urafstemning om en ny overenskomst for omkring 600.000 privatansatte afsløres på et pressemøde torsdag klokken 12.15.

LO, 3F, HK, FOA og Dansk Metal har alle anbefalet et "ja" til afstemningen. Flere lokalafdelinger har dog været utilfredse. 

Et af de store kritikpunkter er blandt andet, at det med overenskomsten bliver muligt at give medarbejdere overarbejde på en times ekstra arbejde om dagen i perioder. De ansatte kan dog stadig afspadsere arbejdet senere.

Stilladsarbejdere vil ikke være med

Tidligere på måneden skrev TV 2/FYN om flere lokalafdelinger, der var noget utilfredse med udsigten til en arbejdsuge på op mod 42 timer. Blandt dem var Per Højeng-Carlson, som er kasserer i Stilladsklubben Fyn.

- Det er stavnsbåndets genindførelse, og det kan vi ikke være med til, siger stilladsarbejderen Per Højeng-Carlson om den nye overenskomst. 

Ifølge ham ville klubbens medlemmer samlet stemme nej til den nye overenskomst.

Han er især imod de 5 timers ugentlige overarbejde, som arbejdsgiverne får ret til at pålægge deres medarbejere i op til fem måneder. 

Sidst de private overenskomstforhandlinger endte i en storkonflikt var i 1998. Konflikten varede i 11 dage og betød knaphed på fødevarer i butikkerne. Blandt andet blev gær rippet fra butikkerne.

 

 

Oversigt

    Oversigt