Sukkerchok: Kæmpe minus hos Odense Marcipan

Italiensk datterselskab kostede den fynske virksomhed Odense Marcipan 40 millioner kroner i 2016.

Det har været en dyr fornøjelse for Odense Marcipan at få produceret i Italien.

I det netop offentliggjorte årsregnskab for 2016 trækker det italienske selskab Natural Food ned i regnskabet med 40 millioner kroner.

Før skat landede Odense Marcipan et underskud på 20 millioner kroner mod et overskud på otte millioner kroner året i forvejen.

Det italienske selskab, der har produceret marcipanmasse og mandelprodukter til industrimarkedet, blev afviklet i slutningen af 2016, og de tilbageværende aktiver ventes solgt i indeværende år.

Det ventes at pynte på indeværende årsregnskab.

Ud over den ekstra udskrivning i Italien har marcipanvirksomheden været ramt af de høje danske sukkerafgifter. Det får nu virksomheden til overveje sin produktion i Odense.

-  Det fortsatte kraftige afgiftstryk i Danmark forventes fortsat at påvirke afsætningen på hjemmemarkedet og kan på strategisk langsigtede beslutninger medføre reduceret engagement i Danmark, skriver ledelsen i regnskabet.

En del af indtjeningen skulle have været forbedret igennem datterselskabet Bæchs Conditori i Hobro, der producerer og markedsfører dybfrossen finkonditori, hel- og halvfabrikata til bagerier og detail-markederne i Norden.

Men ifølge ledelsesberetningen har man ikke fået den forventede indtjening.

Odense Marcipan har dog fastholdt eller forbedret sin position på de fleste markeder og i de fleste segmenter.

Alligevel faldt omsætningen med 38 millioner til 398 millioner kroner, hvilket dog hovedsageligt skyldes faldende råvarepriser.

Det er lykkedes at fastholde buttofortjenesten på 85 millioner kroner - på niveau med 2015.

Koncernen forventer dog betydelige udfodringer i 2017. 

Den intensive konkurrence på de nordeuropæiske markeder forventes at fortsætte. Det samme gør de store udsving i råvarepriserne.

Koncernen, der er ejet af noske Orkla, har fortsat en pæn formue.

Egenkapitalen er på 105 millioner kroner. 

Odense Marcipan havde i det seneste regnskabsår ansat, hvad der svarer til 147 heltidsmedarbejdere.  

Oversigt

    Oversigt