Sulten branche hungrer efter arbejdskraft

Med 93 ledige stillinger i robotbranchen kæmper virksomhederne om medarbejderne. Samtidigt søger for få ind på uddannelsen som automationsteknolog.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er rekordmange ledige stillinger i jobbanken hos Odense Robotics. 93 ubesatte jobs er det højeste antal til dato, og Fyn står midt i et boomende robot- og automationsmekka.

Der er hårdt brug for at få flere unge til at uddanne sig inden for automation eller robotteknologi.

Men selvom der er noget nær jobgaranti, så er der alt for få, som søger ind som automationsteknologer. På Erhvervsakademiet Lillebælt (EAL) i Odense står man med tomme pladser på uddannelsen, selvom branchen er i vækst.  

quote – I betragtning af, at vi har et arbejdsmarked, som i den grad hungrer efter automationsteknologer, kan det undre, at det er så vanskeligt at tiltrække studerende

Maria Windt Jul, koordinator på Erhvervsakademiet Lillebælt     

– I betragtning af, at vi har et arbejdsmarked, som i den grad hungrer efter automationsteknologer, kan det undre, at det er så vanskeligt at tiltrække studerende, siger Maria Windt Jul, som er koordinator på uddannelsen til automationsteknolog på EAL i Odense.    

Teknologer med kronede dage

De unge vælger uddannelsen fra, selvom automationsteknologer med ekspertise i industrielle styresystemer og automatiske anlæg lige nu har kronede dage. Uddannelsen varer to år og er bygget op med en obligatorisk del, en tilvalgsdel og et tre måneder langt praktikforløb. 

Fakta om automationsteknologuddannelsen

I øjeblikket er et hold på otte elever i gang med at skrive hovedopgave for at blive færdiguddannet til sommer. De kunne have været 35, altså over fire gange så mange. Virksomhederne siger god for uddannelsen, der har praktikforløb målrettet virksomhederne.

Det gælder blandt andre Egatec, der leverer automationsløsninger indenfor pakning og palletering. 

- Det undrer mig, at der ikke er flere, der søger ind. Det er en ganske udemærket uddannelse, der giver en god indgang til automationsbranchen, siger direktør Mads Nychel.

Direktør Mads Nychel undrer sig over, at unge vælger uddannelsen som automationsteknolog fra
Direktør Mads Nychel undrer sig over, at unge vælger uddannelsen som automationsteknolog fra
Foto: Foto: Malene Grouleff

Egatech har haft succes med at ansætte en automationsteknolog fra EAL og forventer at ansætte flere i fremtiden. Virksomheden har lige nu to ubesatte stillinger, og det bliver ikke lettere at finde folk, når de unge ikke vælger den type uddannelse.

Til gengæld oplever SDU en overvældende interesse for både civilingeniøruddannelsen og den nye diplomuddannelse som robotingeniør. Den aktuelle forventning er, at man vil optage 60 på diplom- og 90 på kandidatuddannelsen efter sommerferien.

-Det er en helt overvældende interesse, vi har oplevet i år. Vi kan også se en stor interesse fra udenlandske studerende, siger lektor på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet Ole Dolriis.

Jobs med internationalt potentiale

Branchen har hårdt brug for kvalificerede automationsteknologer i disse år, hvor teknologien udvikler sig eksplosivt. Efterspørgslen på automationsteknologerne stiger i fremtiden, for danske virksomheder automatiserer som aldrig før.

Ifølge A/B Analysen, som Odense Robotics fik udarbejdet i 2016, forventer de fynske robotvirksomheder at få brug for 3500 medarbejdere i 2020. Det er stigning på 59 procent i forhold til i dag. Dertil kommer behovet for arbejdskraft fra nye virksomheder og Startups, der ikke er med i tallene.  

– Det her er ikke længere et beskidt arbejde, hvor man får sorte hænder. Lønnen er god, og der er et stort internationalt potentiale for unge i denne branche. Det bliver dem, der kommer til at køre BMW fremadrettet, siger projektleder Henrik Brændstrup fra Odense Robotics.

Robotbranchen har brug for flere hænder i disse år, hvor teknologien udvikler sig eksplosivt Foto: arkiv
Robotbranchen har brug for flere hænder i disse år, hvor teknologien udvikler sig eksplosivt Foto: arkiv

Usynlige muligheder

Alligevel har Erhvervs Akademiet Lillebælt svært ved at fylde klasselokalerne op med automationsteknologer. På det kommende hold af automationsteknologer på EAL er der kun 17 ansøgere til de 35 pladser.

I Odense Robotics mener Henrik Brændstrup, at mulighederne er alt for usynlige for skoleelever. Med 1.500 forskellige uddannelser at vælge mellem, ser de unge ikke potentialet inden for robotbranchen.

-Disse uddannelser skal gøres mere sexede. Det er ikke nok med en jobbank, hvor man kan se et jobopslag. Det ser de unge ikke. De har brug for rollemodeller og unge studerende med en succeshistorie, de kan fortælle, siger han.

Oversigt

    Oversigt