I det fynske folks tjeneste

Sundhedsordførere: Kræftpatienters sag skal undersøges

99 kræftpatienter er blevet overmedicineret. Tre kan være døde af det, og det skal undersøges, mener ordførere

Flere borgerlige sundhedsordførere vil have undersøgt, hvordan det kunne lade sig gøre, at 99 kræftpatienter blev overmedicineret i forbindelse med deres kemoterapi.

Fejlen er opstået, fordi virksomheden bag medicinen, Sanofi, har ændret dosis i flaskerne med medicin for at gøre plads til spild. Det fremgår af et ændret produktresumé for medicinen, som blev overset, da medicinen blev blandet.

Fejlbehandlingen er opstået i Aarhus, Odense og Vejle og kan være skyld i tre dødsfald - dog ingen på OUH.

- Det er vi nødt til at få et nærmere overblik over, og jeg forventer, at sundhedsministeren tager den her sag dybt alvorligt, siger sundhedsordfører Sophie Løhde (Venstre).

I 2012 rettede producenten produktresumeet, men det opdagede sygehusapotekerne først i november 2013.

Den 7. november sendte Sanofi en advarsel ud til hospitalerne, og den 24. januar i år sendte Sundhedsstyrelsen et brev til regionerne og pålagde dem at skærpe kontrolprocedurer i forbindelse med færdigblanding af lægemidler.

Ansvar skal placeers

- Ansvaret skal placeres, så vi kan sikre, at vi kan drage nogen til ansvar for, at det ikke sker igen, men også så en erstatning kan sikres til patienterne, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (Dansk Folkeparti).

- Borgerne skal kunne have tillid til behandlingen, når de er alvorligt syge, lyder det fra De Konservatives sundhedsordfører Mai Mercado, der også vil have forløbet undersøgt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Astrid Krag (SF).