Syddanmark bruger privathospitaler for at sikre garanti

Det må tage en måned at få en diagnose. For at holde garantien vil Region Syddanmark bruge privathospitaler.

Alvorligt syge patienter skal fra 1. september have en diagnose indenfor en måned, når deres praktiserende læge henviser dem til et hospital.

Og for at leve op til regeringens såkaldte udredningsgaranti vil Region Syddanmark give patienterne mulighed for at få stillet diagnose på et privathospital, hvis ikke de offentlige sygehuse kan leve op til forpligtelsen.

Det siger Region Syddanmarks regionsrådsformand Carl Holst (V).

- Jeg tror ikke, det bliver nødvendigt at bruge privathospitaler. Men borgerne får trygheden. Kan det offentlige ikke levere inden for 14 dage, så har man retten - ikke muligheden - til at gøre brug af et privathospital, siger Carl Holst til Ritzau.

Ingen dyr løsning

Det må tage en måned at få en diagnose. For at holde garantien vil Region Syddanmark bruge privathospitaler.
Det må tage en måned at få en diagnose. For at holde garantien vil Region Syddanmark bruge privathospitaler.

Han forventer ikke, at det vil blive dyrere for regionen at gå ind og garantere, at patienterne kan få en diagnose eller udredning på deres sygdom inden for den garanti, som regeringen har lovet dem.

- Den model, vi har lavet, giver os mest optimal drift af den offentlige sundhedssektor. Kan vi ikke kapacitetsmæssigt udrede inden for en måned, så gør vi brug af det private, siger regionsformanden.

- Skulle vi have en sikkerhed for, at vi hele året rundt kunne udrede inden for en måned, så ville vi på andre tidspunkter af året have en overkapacitet. Så det bliver ikke dyrere at bruge privathospitaler - tværtimod, siger han.

Men der vil også blive stillet krav til patienterne i Syddanmark, når garantien træder i kraft søndag. Carl Holst kalder det en afstemning af forventninger:

- Vi siger til patienterne, at de selvfølgelig skal udredes inden for en måned. Til gengæld kan vi ikke garantere, at det bliver lige på det lokale sygehus, siger han.

Til Kristeligt Dagblad siger formand for Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker Bent Wulff Jakobsen, at man er i gang med at lave aftaler med Danske Regioner på nogle af de områder, hvor det kan blive svært at leve op til garantien.

Oversigt

    Oversigt