Teaterkoncert definitivt aflyst - spinkelt håb om at få pengene igen

Håbet er slukket for teaterkoncerten 'Mød mig i mørket', efter at arrangørerne har valgt at aflyse det hele. Billetkøberne står frustrerede tilbage.

Louise Bendixen Lund og hendes mor betalte med glæde 1000 kroner for deres to billetter til teaterkoncerten 'Mød mig i mørket'. Michael Falchs sange skulle opleves for fuld udblæsning i Odeon, og sangeren Jimmy Jørgensen var et af hovednavnene på scenen.

Men mandag har arrangøren meldt ud, at koncerten bliver endeligt aflyst. I den seneste uge havde Louise Bendixen Lund ellers hørt rygter om, at koncerten var udskudt.

- Jeg er skuffet. Det er dybt rystende, som arrangøren har valgt at håndtere den her sag på. Man bliver henvist til Facebook. Vi har oplyst telefonnummer og mail-adresse, da vi bestiller billetter. Og så bliver vi ikke kontaktet direkte, det synes jeg er kritisabelt.

Teaterkoncerten 'Mød mig i mørket' skulle produceres af foreningen 'Med Hånden på Hjertet', hvor Morten Christensen er daglig leder. Han kan nu fortælle, at foreningen har opgivet håbet om at få koncerten afviklet.

- Alt er prøvet. Men der synes nu umiddelbart ikke længere at være nogen farbare løsninger. Foreningen har ikke økonomisk grundlag for at tviste om de rejste krav fra skuespillere, instruktør, komponist, musikere med mere, og kan efter det oplyste ikke opfylde de fremsatte krav - hverken helt eller delvist - eller sine øvrige forpligtelser, siger Morten Christensen.

Faktisk forventer Morten Christensen, at der inden for få dage vil blive indgivet en konkursbegæring mod foreningen. Men foreningen råder ifølge ham ikke over ret mange penge, da spillestedet Odeon har låst pengene fra billetsalget.

- Odeon krævede billetindtægterne fra Ticketmaster deponeret hos dem som sikkerhedsstillelse, fortæller Morten Christensen.

Også Odeons kulturchef, Sara Ekknud, beklager aflysningen. 

- Vi har brugt den sidste uge på at finde en løsning på udfordringerne, men vi må nu desværre meddele, at arrangørerne har smidt håndklædet i ringen. Der vil ikke blive en teaterkoncert, slår Sara Ekknud fast i en pressemeddelelse.

Bag aflysningen står længere tids uenigheder mellem arrangøren og det kunstneriske personale, det vil sige skuespillere, komponist og forfatter. Skuespillerne har anklaget arrangøren for ikke at udbetale den aftalte løn. Omvendt har Morten Christensen anklaget kunstnerne for at misligholde deres kontrakter.

Men Louise Bendixen Lund er fuldstændig ligeglad med, hvem der er skyld i hvad. 

- Vi betaler 500 kroner for hver billet for en vare, vi rigtig gerne ville ind og se. Og den vare skal vi have. Ligesom i alle andre sammenhænge, hvor man køber noget.

Men hvis Louise Bendixen Lund skal gøre sig håb om at se billetpengene igen, skal hun udstyre sig med både håb og hurtighed.

Sådan kan man gøre krav på billetpengene igen.

Hos Forbrugerklagenævnet ser man jævnligt forbrugerklager over koncerter, så souschef Thomas Ryborg kender sagsgangen. Og han er ikke i tvivl om, at forbrugeren har ret til at få pengene igen ved en aflysning.

- Hvis arrangøren helt aflyser koncerten, så er der tale om leveringsnægtelse. Og så kan man i hvert fald kræve sine penge tilbage.

Thomas Ryborg, Forbrugerklagenævnet
Thomas Ryborg, Forbrugerklagenævnet
Foto: Morten Albek

Thomas Ryborgs første råd til forbrugeren er at undersøge mulighederne for såkaldt 'chargeback'.  Det er en mulighed, hvis man har betalt billetterne med et betalingskort. Så kan man henvende sig til sin bank og bede dem om at tilbageføre pengene med henvisning til betalingstjenestelovens paragraf 74 og fortælle, at man ikke har modtaget den ydelse, man har betalt for.

Hvis man ikke har betalt med et betalingskort, kan man i stedet gå klagevejen.

Første skridt ville være at kræve pengene tilbagebetalt fra arrangøren, men da de allerede har meldt ud på deres Facebook-side, at de ikke betaler pengene tilbage, er det skridt overstået.

Næste skridt er at rette henvendelse til Center for Klageløsning hos Nævnenes Hus. De kan forsøge at få sælger og køber til at finde en fælles løsning, men da Foreningen Med Hånden på Hjertet har meldt ud, at deres penge er bundet, vil det nok ikke føre til nogen tilbagebetaling. Pris for at bruge Center for Klageløsning: 100 kroner.

Derefter kan man klage til Forbrugerklagenævnet. Hvis de giver kunden medhold, vil sælgeren blive pålagt at betale pengene tilbage. Det er dog en forudsætning, at det samlede køb har oversteget 1000 kroner. Det ville være en mulighed for Louise Bendixen Lund, da hendes samlede køb af de to billetter lige netop overstiger 1000 kroner.
Pris for at klage: 400 kroner, som tilbagebetales, hvis man får medhold.

Men lige meget, hvad man foretager sig som billetkøber, bør man gøre det hurtigt. For hvis en konkurs når at overhale begivenhederne, har man ikke længere en arrangør at klage over. Når en forening eller virksomhed er under konkurs, overtager konkursboet alle de tilbageværende penge. Så kan man i stedet stille sig op i køen af kreditorer, der gerne vil have deres penge tilbage, og der er chancerne ifølge Thomas Ryborg meget mindre.

- Bankerne og andre store kreditorer får deres dækning før alle andre, så man står ikke særlig godt som billetkøber, siger Thomas Ryborg.

Hyldest blev til ballade

Det var en smuk tanke, der lå bag teaterkoncerten. Musikeren Michael Falchs sange skulle have været i centrum. Nu er der kun kommet frustrationer og sure miner ud af det.

- Hele projektet var bygget på en hyldest til en mand, der har betydet meget for os personligt og for dansk musik i det hele taget. Vi håber på, at andre vil tage idéen op igen på et senere tidspunkt. Så manden kan få den hyldest han så inderligt fortjener, siger Morten Christensen fra 'Med hånden på hjertet'.

Oversigt

    Oversigt