Thorning om bandekonflikt: Hvor er forældrene henne?

Statsministeren langer ud efter forældre til unge bandemedlemmer og opfordrer kommuner til øget brug af pålæg.

- Politiet løser den opgave, de skal. Forældrene skal også løse deres opgave. Og kommunerne skal løse deres.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om bandekonflikten i sin tale ved Folketingets afslutningsdebat.

Statsministeren slår således fast, at hun bakker op om socialminister Karen Hækkerups (S) opfordring til kommunerne om at gøre mere brug af muligheden for forældrepålæg, hvor forældre kan trækkes i offentlige ydelser, hvis deres børn er på vej ud i kriminalitet.

- De seneste tal viser, at mindre end hver tredje kommune bruger forældrepålæg. Og at langt de fleste af de kommuner højst har givet pålæg tre gange. Kommunerne skal være bedre til at bruge de muligheder, de har, siger Thorning.

Mens Thorning roser politiet for at have ydet "en ekstraordinær indsats for at sætte en stopper for den hårde kriminalitet", er kritikken tilsvarende hård af forældrene til de unge, som tager del i bandekonflikten.

- Når der skydes med skarpt i Værebroparken, og når der stikkes med knive i Odense, så er vores trygge dagligdag presset. Så er der boligområder, hvor man ikke længere føler sig tryg.

- Konfrontationerne i den sidste tids bandekonflikt er fuldstændig uacceptable. Og jeg synes, det er rystende at se, at helt unge mennesker er indblandet i hård kriminalitet. Nogle af dem er jo ikke meget mere end børn.

- Jeg kan ikke lade være med at spørge: Hvor er forældrene henne? Hvad tror de, deres børn render rundt og laver? Jeg vil understrege, at det er og bliver forældrenes ansvar at passe på deres børn og opdrage dem, siger Thorning.

Regeringens nye fokus på øget brug af forældrepålæg står i kontrast til udmeldingerne før valget i 2011, hvor den daværende S-socialordfører på Christiansborg, Mette Frederiksen, tordnede mod forældrepålægget, fordi hun ikke mente, at fattigdom hjalp på opdragelse.

Oversigt

    Oversigt