Tidligere ansatte på Tullebølle: Vi skulle overveje politianmeldelserne

Ifølge tidligere ansatte opfordrede ledelsen på Børneasylcenter Tullebølle medarbejderne til at tænke sig godt om, inden de politianmeldte de uledsagede flygtningebørn. Langeland Kommune afviser.

“Tænk jer godt om, inden I politianmelder flygtningebørnene. For det kan få store konsekvenser på deres fremtid.”

Det var ifølge to tidligere ansatte på Børneasylcenter Tulbølle på Langeland budskabet fra asylcentrets ledelse på flere møder mellem ledelsen og de ansatte.

Jan Thomsen, der er blevet bortvist for angiveligt at videregive oplysninger, oplevede i sin ansættelsestid på Børneasylcenter Tullebølle, at ledelsen påpegede konsekvenserne af en politianmeldelse.

- På nogle møder sagde ledelsen, at vi skal tænke os meget om, inden vi politianmelder drengene, da det kan have stor indflydelse på deres fremtid. Det er jeg sådan set enig i, men hvor går grænsen? Det står klart i reglerne, at ulovligheder skal politianmeldes, så skal det vel anmeldes, og så må det være op til politiet, at vurdere om det er stærkt nok til, at der er en sag på det, siger Jan Thomsen til TV 2/Fyn.

Det billede bakker Tommy Bredal Storgaard op. Han arbejdede på Børneaylcenter Tullebølle indtil en fyringsrunde ramte tidligere på sommeren. Han har også været til møder, hvor ledelsen har gjort opmærksom på konsekvenserne af en politianmeldelse.

- Jeg husker, at ledelsen har sagt, at man skal være opmærksom på, at når man politianmelder, så følger der en procedure. Og så kan man jo tage de ord og tolke på dem, siger Tommy Bredahl Storgaard.

Ingen anmeldelse af ballademager på Børnecenter Tullebølle

I dokumenter, som TV 2/Fyn har fået adgang til, kan man eksempelvis læse om en 17-årig ung mand med iransk baggrund, som op til flere gange, har lavet ballade.

Den 17-årige kom til landet i november sidste år og har siden boet på fem forskellige asylcentre. Flere af flytningerne skyldes, at han har opført sig voldeligt.

Den unge mand har alene fra Tullebølle mindst 10 indberetninger og noter om alt fra ildpåsættelser, indtagelse af stoffer til voldelig adfærd.

Han beskrives blandt andet som; "ældre end 18 år", "meget manipulerende og konfliktsøgende", "larmende, agressiv og hånlig" og som "en tikkende bombe",

Trods adfærd og noter har den 17-årige netop fået opholdstilladelse i Danmark.

Jan Thomsen: Følte mig presset til det

Jan Thomsen har selv droppet at politianmelde episoder på asylcentret.

Du har selv undladt at politianmelde, hvorfor har du ikke bare gjort det?

- Fordi jeg føler et pres, fra de ting der er blevet sagt på de her møder.

Hvad er det præcist, der er blevet sagt der?

- De har sagt, at vi skal tænke os meget om inden vi politianmelder drengene, da det kan have stor indflydelse på deres fremtid i Danmark. Det kan jeg godt forstå. Men jeg har eksempler på personale, der har fået en knytnæve i ansigtet eller sparket i maven, som ikke har anmeldt episoden.

Asyldirektør kan ikke genkende billedet

Hos Langeland Kommune forstår man ikke udlægningen fra de to tidligere ansatte.

- Det billede kan jeg ikke genkende, siger Sisi Eibye, der er asyldirektør hos Langeland Kommune.

- Vores ansatte er ikke sagsbehandlende på asylansøgernes sag, og det fremgår ganske klart af vores procedurer og vores introduktionsprogram for medarbejdere, at alt skal anmeldes. Derfor kan jeg kun undres over den udlægning, som de to tidligere medarbejdere fremlægger.

FOA: Urimeligt over for de ansatte

Hos fagforeningen FOA mener man, at ledelsen er gået langt over stregen, hvis de har fortalt medarbejderne på Børneasylcenter Tullebølle, hvad en politianmeldelse kan betyde for drengene på asylcentret.

- Det er urimeligt over for de ansatte i mine øjne at anbringe dem i en situation, hvor de skal stå og sortere i: Kan jeg nu tillade mig, at politianmelde det her, som i alle andre situationer ville være blevet politianmeldt, fordi det kan have konsekvenser for den, som det handler om.

- Du udsætter medarbejderne for et langt større pres end højst nødvendigt, og det går ikke at smøre sådan noget af på helt almindelige medarbejdere, der i bund og grund blot har den opgave at få drengenes hverdag på asylcentret til at fungere.

Oversigt

    Oversigt