Tog-tragedie og jødeforfølgelse sikrer bogsucces

Danmarks mest succesrige, lokalhistoriske bog udkommer for 28. gang på søndag. Kunderne står igen i år i kø for at få fingrene i Odensebogen 2017.

En smilende dreng i hvide sko, korte bukser og hvid bluse kigger på læserne på det første foto i Odensebogen 2017. Året er 1942. I hånden holder han en is og alt synes lykkeligt.

Men, for der er et stort men -  drengen er jøde.

Dermed er tonen slået an og læseren kan - med al sin viden om 2. Verdenskrig og jødeforfølgelse - gå i gang med at læse. For hvordan mon det gik drengen?

Lad det være afsløret her og med det samme: Drengen overlevede 2. Verdenskrig. Han hedder Steen Metz og bor til daglig i USA. I næste uge tilbage på barndommens Fyn og i Odense for at fortælle om sit liv. Sådan som han gør det i Odensebogen.

150 års Odense-historie

- Vi er meget bevidste om vores valg af historier. Vi holder os til Odense og omegn. Og vi bevæger os inden for de seneste 150 år - det der er fotografiets tidsalder. Det er det, der har sikret os succes i så mange år. Den bog der udkommer søndag, er den 28., fortæller en af bogens forfattere, arkivar Johnny Wøllekær fra Historiens Hus.

Andre historier er mindre dramatiske. For eksempel den om en personlig beretning om at vokse op på Lille Glasvej. Eller hvad med en rigt illustreret historie om Odense Frimærke Klub, der fylder 100 år. 

Se alle billederne i galleriet, der ligger sammen med videoen over artiklen. Klik på pilen yderst til højre for at komme til billederne.
Se alle billederne i galleriet, der ligger sammen med videoen over artiklen. Klik på pilen yderst til højre for at komme til billederne.
Foto: Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Odense Stadsarkiv

- Vi har et stærkt koncept. Nogle gange lidt for stærkt, for vi vil jo også godt forny os. Men det er vores publikum ikke altid med på. I forbindelse med H.C. Andersen-jubilæet udsendte vi en god, der havde en anden farve på bogryggen. Det faldt ikke i god jord, for læserne satte den jo op i rækken af Odensebøger, og der passede den blå ryg ikke ind. Det måtte vi høre en del for, smiler Johnny Wøllekær.

Lokal opbakning sikrer succes

En absolut dramatisk historie handler om lyntogskatastofen ved Ejby i 1967. To tog kolliderede med mange dræbte og lemlæstede til følge. Den er også skrevet af en af de ansatte i Historiens Hus. Og om det siger stadsarkivar Jørgen Thomsen:

- At Odensebogen i dag er en af landets bedst sælgende lokalhistoriske årbøger har kun kunnet lade sig gøre takket være stor lokal opbakning fra abonnenter, sponsorer og andre interesserede samt et godt samarbejde i Historiens Hus.

Det er 28. gang, at Odensebogen udkommer.
Det er 28. gang, at Odensebogen udkommer.

Bogens succes er så stor, at mange abonnenter hvert år møder op i Odense Koncerthus, når bogen præsenteres. I år har 1.200 sikret sig adgang. De får dermed bogen en dag før den når ud til de odenseanske boghandlere.

Kan man ikke vente så længe, så kan man høre og se meget med til Odensebogen 2017 i Fyn Live fredag klokken 17.30-17.40 samt 18.10-18.20. 

 
 
Foto: Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Odense Stadsarkiv

 

Oversigt

    Oversigt