Transportminister beklager fejlagtig udtalelse om jernbane på Vestfyn

Den nye transportminister Ole Birk Olesen beklagede fredag på et samråd, at hans udtalelser om Togfonden har givet anledning til misforståelse. Han forklarer, at han kun har svaret på spørgsmålet om finansieringen for næste år og de følgende år.

I et folketingssvar skrev den nytiltrådte minister, Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, at der ikke er finansiering for et af Togfondens projekter, den nye jernbane over Vestfyn.

Det fik forligspartierne bag aftalen om Togfonden til at kalde transportministerne i samråd.

Transportministeren "benægter ikke, at forligskredsen bag Togfonden - som jo udgør et flertal i Folketinget - har indgået aftale om en fase 1, hvor de prioriterer penge til at bygge jernbanen over Vestfyn fra 2020".  

[cke_placeholder_teaser_teaser:"{\"nid\":\"98788\",\"alignment\":\"right\"}"]

 

Læs også : Ny jernbane: Slingrekurs skaber vrede på Vestfyn

Ministeren vil nu indkalde forligspartierne bag Togfonden til en tilbundsgående drøftelse af økonomien. Han forklarede, at hans svar til Folketinget havde et kortere tidsperspektiv, nemlig at der ikke er finansiering på Finansloven for 2017, og at der, så vidt han kan se, heller ikke vil være finansiering i hverken 2018 eller 2019.

Udtalelser skabte vrede på Vestfyn
Ole Birk Olesen har tidligere udtalt, at der ikke var penge til at finansiere den nye vestfynske jernbane, og den udtalelse har skabt frustrationer blandt både borgere og politikere på vestfyn.

- Enten skal de beslutte, at den skal laves, og så gå i gang. Eller også skal de fjerne planerne helt. Der kan ikke hjælpe noget, at politikere fra den ene dag til den anden kommer og siger, at de vil det ene, og så vil de pludselig noget andet. Man må stå ved de aftaler, der er lavet, siger Nicolai Laier, der ikke kan udvide sin gård ved Vissenbjerg så længe, der er usikkerhed om jernbaneprojektet.

Også Assens borgmester, Søren Steen Andersen (V), har kritiseret den oprindelige udtalelse fra transportministeren:

- Der er ikke brug for noget usikkerhed. Uanset hvad der måtte ske, så har borgerne behov for, at der er sikkerhed omkring deres ejendomme og omkring forløbet. Vi har behov for, at der er sikkerhed for banen og for linjeføringen.

Beklager udtalelse
Men nu præciserer Ole Birk Olesen sin udtalelse, og beklager de misforståelser, den har givet anledning til.

"...Jeg benægter bestemt ikke, at forligskredsen bag Togfonden – som jo udgør et flertal i Folketinget - har indgået aftale om en fase 1, hvor de prioriterer penge til at bygge jernbanen over Vestfyn fra 2020.  Og jeg benægter heller ikke, at de samlede udgifter for fase 1 ligger inden for de midler, som serviceeftersynet af Togfonden har opgjort. Mit svar til Folketinget havde imidlertid et kortere tidsperspektiv..."

Og det glæder de fynske socialdemokrater Julie Skovsby og Erik Christensen, at transportministeren nu bliver mere konkret.

- Nu har partierne bag Togfonden hjulpet transportministeren tilbage på sporet, så nu er der sikkerhed omkring den Vestfynske jernbane, og det er rigtig godt, siger Julie Skovsby.

- Det svar som transportministeren har givet, har jo skabt en masse forvirring og også frustration på Fyn. Og jeg er glad for, at ministeren i dag beklagede, at det har skabt den her forvirring og utryghed for nogle af de fynboer, som bliver ramt, når jernbanen skal etableres. Og det er også sådan, at der er mere end 100 mandater, der står bag Togfonden og dermed også fase 1 af Togfonden. Det må man jo sige, at det betyder, at vestfynsbanen jo kommer, siger Erik Christensen.

 

Oversigt

    Oversigt