For travlt til at få børn

Der fødes færre og færre små nye fynboer. I forhold til for fire år siden bliver der født over 500 færre børn, der får fynsk som accent.

På barselsgangen på Svenborg Sygehus nyder Christina Sørensen sit andet barn, en lille datter født i onsdags. Den nybagte mor er 31 år og følger dermed tendensen til, at kvinder bliver ældre og ældre, inden de springer ud i rollen som mor.

- Jeg har også mange veninder, der først vil gøre karriere eller tage en uddannelse først, inden de danner familie, siger Christina Sørensen.

Fredag har Danmarks Statistik offentliggjort de seneste fødselstal for hele landet. I andet kvartal 2013 blev der født 14.189 børn, hvilket er et fald på knap 1 pct. eller fra 157 til 156 fødsler om dagen i forhold til samme kvartal året før.

I 2009 blev der født 5160 nye fynboer, i 2010 faldt det tal til 5039, i 2011 så 4701 små fynboer dagens lyd, mens tallet var helt nede på 4585 sidste år. Det er altså et fald på 575 på blot fire år.

På sygehuset har de færre fødsler ikke betydet noget for antallet af arbejdsopgaver.

- Der er efterhånden større krav til hvordan vi skal følge den enkelte gravide. Men det kan vi gøre med det samme antal medarbejdere, fordi der samtidigt er blevet færre gravide, siger Bjarne Rønde Kristensen, der er ledende overlæge på Gynækologisk-obstetrisk afd., OUH.

Oversigt

    Oversigt