Tre deler H.C. Andersen Pris

H.C. Andersen Prisen 2014 går i år til professor Jacob Bøggild, illustrator Nikolaus Heidelbach og oversættere Diana og Jeffrey Frank.

Priserne bliver uddelt på H.C. Andersens fødselsdag den 2. april på Odense Teater.

Professor Jacob Bøggild får prisen for at have skrevet den første doktordisputats om H.C. Andersen i 18 år.

- Jacob Bøggild har med sit arbejde og med stor opfindsomhed og originalitet dokumenteret og formidlet på skrift, i stribevis af foredrag og i avisartikler - samt i et tankevækkende TV-foredrag, som kan findes på DR's hjemmeside! - at Andersens digtning rummer kvaliteter, der i højeste grad gør ham kunstnerisk gyldig den dag i dag, hedder det i motivationen for at give Bøggild prisen.

Illustrator Nikolaus Heidelbach fraq Tyskland har skabt en række illustrationer, der har givet H.C. Andersens eventyr liv i bogform.

- For H.C. Andersen og for alle, som elsker ham, er det en stor lykke, at Heidelbach har denne evne på baggrund af eventyrene at skabe bøger af i dag. Hans illustrationer indeholder under den let fattelige overflade mesterlige detaljer og kunstfærdige illusioner. Heidelbachs egne og genkendelige stil oversætter Andersens eventyr ikke til farver og former, men til et kongenialt billedsprog, skriver dommerkomitéen.

Oversættere Diana og Jeffrey Frank fra USA får H.C. Andersen Prisen får at have udgivet en oversættelse af eventyrdigteren, der er helt unik, men samtidig meget tro mod den originale version.

- Vi er dybt taknemmelige for, at de har haft tid og energi til at udbrede kendskabet til H.C. Andersen i deres eget land gennem bøger, artikler, foredrag på universiteter, på National Radio i USA og på BBC. Deres arbejde for The Hans Christian Andersen Storytelling Center i New York har været uvurderligt. Vi er stolte over, at H.C. Andersen har haft så dedikerede folk til at formidle hans værker til dagens USA, lyder begrundelsen for at give danskfødte Diana prisen sammen med sin amerikanske mand.

Oversigt

    Oversigt