Trussel lagt på anonyme nørders favorit-chatforum

Da Tietgen Handelsgymnasium i dag blev udsat for en trussel, var den lagt på forummet 4chan. Her kan man gøre det anonymt - en uundværlig del af internettet, ifølge dansk ekspert.

Vi er vant til logins og censur, når vi foretager os noget på nettet. Facebook holder for eksempel skarpt øje med hvad vi skriver og lægger ud, så hvis man har tænkt sig at true nogen, er det ikke stedet at gøre det.

I stedet kan man bruge internetforummet 4chan.org, der er et slaraffenland, hvis man gerne vil diskutere udvalgte emner uden indblanding. Her kan man nemlig være fuldstændig anonym.
Det var også det sted, dagens gerningsmand havde udvalgt, da han eller hun fremsatte sin trussel om skyderi mod Tietgen Handelsgymnasium i Odense.

 Ifølge Filip Wallberg, der er journalistisk lektor og ekspert i sociale medier ved SDU, er 4chan en hjørnesten i hele internetkulturen.

Filip Wallberg, journalistisk lektor, Syddansk Universitet
Filip Wallberg, journalistisk lektor, Syddansk Universitet

 

- På 4chan har man altid kunnet diskutere alting uden indblanding, og det har givet grobund for mange initiativer. Blandt andet er aktivistgruppen Anonymous groet i 4chans debatforum.

Sidste år foretog Anonymous et koordineret angreb mod ISIS' internetaktiviteter. Et angreb, der betød, at alle links, der ledte til sider, der var positive omkring ISIS, blev fjernet. Istedet blev de ledt hen til en Rick Astley-video fra 1987. Begrebet hedder Rickrolling, og blev opfundet netop på 4chan i 2007.
Se videoen længere nede.

Men burde man i disse terror-tider forhindre anonyme forummer som 4chan? Ifølge Filip Wallberg vil det ikke give mening.

For 20 år siden kunne man også have gået ind i en telefonboks med et par mønter i hånden og ringet op med en telefontrussel.

- Alt ville selvfølgelig være mere sikkert, hvis man logger ind med NemID eller irisscanning, men anonymitet er en central del af vores liv og kultur. Og det skal vi bevare. For 20 år siden kunne man også have gået ind i en telefonboks med et par mønter i hånden og ringet op med en telefontrussel. Intet har ændret sig, i dag foregår det bare på 4chan.

Her kan du se, hvordan begrebet Rickrolling virker. Man lokker folk ind på et link, der fører til denne video med Rick Astley.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

 

Oversigt

    Oversigt