Tryllekunstner: Sådan undgår du tricktyveri

Der har på det seneste været flere historier om en ny form for tricktyveri, hvor ældre mennesker frarøves halssmykker. Nu kimmer tryllekunstner Sunny Cagara med gode råd til, hvordan man undgår at blive bestjålet.

Sunny Cagara er tryllekunstner, og giver gode råd til, hvordan man undgår at blive narret af en trivktyv.
Sunny Cagara er tryllekunstner, og giver gode råd til, hvordan man undgår at blive narret af en trivktyv.

Fremgangsmetoden er udspekuleret, da de ældre ikke oplever noget, før det er for sent, i og med guld- eller sølvsmykket erstattes med et falsk smykke om halsen.

Tricktyveriet udføres af en sigøjnerbande i bil og er ikke set før ifølge Fyns Politi.

Imidlertid er det muligt at tage en række forholdsregler i hverdagen for at undgå franarring af smykker, fortæller Sunny Cagara:

- Det er en god idé, hvis de ældre putter halssmykket under skjorten, dækker det til med et tørklæde eller lader det blive i tasken på vej til fest. Der findes taskelåse, som kan anvendes til formålet, hvis der er tale om et dyrt, ægte smykke, eller den ældre måske ikke ser så godt og derfor nemt kan blive ramt.

Sunny Cagara har blandt andet undervist FN's ansatte i at undgå tricktyveri og har i årevis gennem sin sidebeskæftigelse som magisk entertainer udført "kunsten" at stjæle smykker fra publikum og trylle dem frem igen.

Han har heller ikke oplevet smykke-ombytningen tidligere, men fortæller at sigøjnere ofte arbejder i grupper for at udsøge nemme ofre og finde interessante objekter.

Afmærker folk med kridt

- Det sker eksempelvis, at sigøjnerne udser sig deres ofre på gaden ved at afmærke dem med kridtstreger på ryggen.

Det giver mere overblik, når de arbejder i teams og muliggør, at de slipper bort med byttet første gang.

Det er ofte svært at hive et smykke af en person, da der kan være en lille lås på, men finder man den nemme person eller forvirrer tilstrækkeligt, går det let, forklarer Sunny Cagara.

I Rudkøbing på Langeland omfavnede en sigøjner en pensionist som tak for at vise vej til et apotek, men i virkeligheden ombyttede vedkommende et smykke på den 87-årige kvinde.

Tricktyverier er generelt i fremdrift i Danmark, og derfor er en portion sund skepsis er tilrådeligt for alle aldersgrupper.

Kraks kort er et faresignal

- Især ældre og unge borgere er ramt, men alle bør tænke over lidt forholdsregler. Fremmede, som ikke er gode til dansk eller engelsk, bør man ikke lade komme for tæt på, selvom de fremviser et Kraks kort og spørger om vej. Folk der gentagne gange insisterer på at hjælpe eller bare ud af den blå luft vil give dig en gave er også et faresignal, understreger Sunny Cagara.

Oversigt

    Oversigt