Tusindvis rammes hvert år af usynlig sygdom

36.000 danskere lider af leddegigt, der kan være et usynligt smertehelvede. Nu vil forskerne afdække, hvilke sociale konsekvenser sygdommen kan have

Man kan ikke se det på Allan Lauritsen. Men han går rundt i et usynligt helvede af smerter. Igennem næsten 20 år har han haft leddegigt, og sygdommen er fremskreden. 

Den flytter sig rundt i kroppen til alle leddene, og smerterne er der døgnet rundt. Selv når han ligger stille, er pinen konstant.

- Det er ligesom hvis man slår sig over fingeren med en hammer, så når den første smerte er væk, kommer der en ømhed bagefter. Sådan føles det, siger han. 

Allan skal være en del af et nyt forskningsprojekt, som skal kortlægge, hvordan patienterne oplever behandlingen, og om de føler sig ensomme eller socialt isolerede.

quote - Det er ligesom hvis man slår sig over fingeren med en hammer, så når den første smerte er væk, kommer der en ømhed bagefter. Sådan føles det 

Allan Lauritsen, patient med leddegigt

Udviklingssygeplejerske Laila Twistmann Bay søger en million kroner gennem Et Sundere Fyn til at forske i, hvordan en kronisk sygdom som leddegigt påvirker patienternes liv. Det er TV2/Fyn's seere, som  kan stemme om, hvilket af fem projekter der skal have en million kroner. 

Fra andre studier ved forskerne, at det kan påvirke de mandlige patienters seksualitet og deres intime liv at have en kronisk sygdom som leddegigt.

- Smerterne og trætheden kan ændre deres liv. De kan blive impotente og have svært ved at få et socialt liv til at fungere. Det vil vi gerne undersøge, siger Laila Twistmann Bay.

Fakta om leddegigt

Sygdommen har vendt op og ned på 62-årige Allan Lauritsens tilværelse. Med en baggrund som elitesoldat og tidligere elitesportsudøver, har livet taget en 180 graders vending.

Nogle dage kan han hverken lyne en lynlås, binde snørebånd eller knappe knapper. Tidligere dyrkede han karate og militær femkamp på DM-niveau. Nu kan selv toiletbesøg være et problem.

- Man er på den, man kan simpelthen ingenting. Smerterne er der hele tiden, det er kun et spørgsmål om hvilken grad af smerter, der er, siger han. 

Tovejs-tabu

Laila Twistmann Bay håber at hendes phd-studie kan være med til at udpege særlige fokusområder, som er vigtige for patienter med kroniske sygdomme som leddegigt. Ikke kun for at behandle gigten, men også for at håndtere livsstilsændringerne professionelt.

- Det er et tovejstabu, vi skal have brudt. Det er både sundhedspersonale og patienter, som har svært ved at tale om de intime ændringer, sygdommen medfører, siger hun

Leddegigt er ikke dødelig, men patienter bliver oftere syge og kan få følgesygdomme som hjerte-karsygdomme, infektioner og mavesår.

Efter tyve år med gigten har Allan Lauritsen skiftet omgangskreds og er blevet en anden.  Ingen kan se, at Allan Lauritsen går rundt med en kroniske sygdom, der stresser hjernen 365 dage om året. Byturene er det slut med og det samme gælder løb og sport. Han har kontakt til sine børn, men er single i dag. 

- Smerten fylder alt og stresser hjernen 24 -7. Derfor er der ikke overskud til at se andre mennesker, siger han. 

Tidligere var han elitesportsudøver, nu er små ting, som for eksempel at tage en jakke på, svært for Allan Lauritsen. Leddegigt har ændret hans liv. Foto: Morten Grundholm

Ulighed i sundhedsvæsenet

Flere undersøgelser har dokumenteret, at der er ulighed i det danske sundhedsvæsen. Mænd og ensomme beskrives som særligt udsatte grupper, når de rammes af en kronisk sygdom.

Leddegigt kan ikke helbredes, men en hurtig og effektiv behandling kan bremse sygdommen og holde symptomerne nede. Hidtil har Allan Lauritsen fået methotrexat, der er en celledræbende medicin med en række bivirkningerne som kvalme og træthed.

Nu har han fået bevilliget et helt nyt biologisk lægemiddel, som man ikke har så meget erfaring med. Han håber, det kan mindske bivirkningerne.  

Om det bliver Laila Twistmann Bays projekt, der vinder millionen, kan du se mandag den 1. maj kl 20, hvor TV2/Fyn offentliggører vinderen live. 

Leddegigten har ændret Allan Lauritsens liv, så han har mindre overskud til at se andre mennesker.
Leddegigten har ændret Allan Lauritsens liv, så han har mindre overskud til at se andre mennesker.
Foto: Morten Grundholm

Du kan stemme på det forskningsprojekt, du synes er vigtigst her: 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
 
 

 

Oversigt

    Oversigt