Tvangskøb: Kommune hænger på kran til kvart million

Odense Kommune bliver nu tvunget til at købe en 40 meter høj vippeportalkran til en kvart million kroner. Kranen på Odense Havn koster derudover 180.000 kroner i driftsudgifter om året.

På Estlandskaj og Tysklandskaj i Odense Havn står to store vippeportalkrane. Begge kraner har stået stille i årevis og er ikke længere en del af havnens drift. 

Men Odense Kommune bliver efter al sandsynlighed nu tvunget til at købe kranen på Estlandskaj - kaldet kran 8. 

Årsagen er, at et lokalplan for området fra 2008 fastslår at kran 8 skal bevares, fordi kranen ses som et kulturarvselement fra den tid hvor Odense Havn var en aktiv industrihavn.

Den anden vippeportalkran på Tysklandskaj har Odense Kommmune derimod ikke pligt til at købe, da kranen ikke er omfattet af lokalplanen. 

Men kran 8 slipper Odense Kommune ikke for at købe for 240.000 kroner, og derudover skal kommunen bruge 180.000 kroner om året til drift af kranen. Pengene vil kommunen finde fra penge afsat til Byens Ø, vedligeholdelse af skulpturer og til fakler i Kongens Have. 

 
 

Den eneste mulighed for at komme uden om købet af den gigantiske vippeportalkran, er i følge By- og Kulturforvaltningen, at der bliver lavet en helt ny lokalplan for havneområdet, og det finder forvaltningen ikke realistisk. 

Når Odense Kommune har overtaget kranen skal kranens tilstand vurderes og herefter skal kommunen så finde ud af hvad den store kran skal bruges til. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt