Ude godt, hjemme bedst: Sømproduktion hentet hjem til Middelfart

En rapport fra SDU viser at flere og flere virksomheder trækker produktion hjem til Danmark. Et eksempel er virksomheden, ITW Byg, der siden 2013 har lukket tre fabrikker i Sydeuropa og samlet sin sømproduktion i Middelfart.

Fabrikken i Middelfart er blevet moderniseret og en stor del af produktionen er automatiseret med højteknologiske robotter.

- Vi er automatiserede i en grad, der gør os konkurrencedygtige også i forhold til lavtlønslande, siger Jan Ditlevsen, som er Operations Director hos ITW.

Han tilføjer, at det er nødvendigt for Danmark både at have viden og produktion, og at hvis man gør det på den rigtige måde, er det rentabelt at producere i Danmark.

70% af ITWs produktion klares af robotter. Alligevel har virksomheden stadig 275 medarbejdere.

En undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at de fleste højtautomatiserede virksomheder fastholder antallet af arbejdspladser.

Flere virksomheder vender hjem

Samme undersøgelse viser, at hjemtagning af produktion breder sig blandt danske virksomheder.

Den bygger på svar fra næsten 250 virksomheder.

36 af dem har hentet produktionen hjem fra især Østeuropa og Asien indenfor de seneste fem år.

Derudover forventer 22 virksomheder at flytte produktion hjem de kommende to år.

Udviklingen vendt

- Der er tale om et markant skifte i forhold til for blot fem år siden, hvor mange spåede, at al produktion ville forsvinde fra landet i løbet af få år, siger professor Jan Stentoft fra SDUs Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, der er en af rapportens forfattere.

Han tilføjer, at flere virksomheder trækker produktion hjem på grund af stigende produktionsomkostninger i udlandet og ikke mindst svingende kvalitet og manglende medarbejderkompetencer.

Undersøgelsen, Udflytning og hjemtagning af produktion, er lavet i et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Lund Universitet i Sverige og Tampere Teknisk Universitet i Finland.

Den bygger på et spørgeskema, der i 2015 blev sendt til mere end 2000 danske fremstillingsvirksomheder med 50 eller flere ansatte, hvoraf 256 svarede.

 

Se indslag fra ITW Middelfart fra TV2/Fyn fra 18. august 2015:

Flere og flere virksomheder flytter deres produktion i udlandet hjem til Danmark igen. Og det er især Region Syddanmarks virksomheder, der vælger Danmark til og udlandet fra.

 

Oversigt

    Oversigt