Udkantspenge flyttes til landbrugsstøtte

Fynske landområder får fem millioner mindre til at styrke bl.a. bosætning og jobskabelse i de små lokalsamfund

- Det er en katastrofe. Sådan svarer LAG-formand Carsten Petersen, når han bliver spurgt til konsekvensen af regeringens beslutning om at reducere de såkaldte LAG-midler. Altså penge, der uddeles til projekter, som styrker erhverv, bosætning, turisme og jobskabelse i landområderne. I 2015 kunne de fynske LAG-bestyrelser uddele 16 millioner kroner. Til næste år har de cirka 11 millioner kroner til rådighed. Totalt bliver midlerne skåret med 30 millioner kroner i Danmark, skriver Fyens Stiftstidende

Reduktionen i LAG-midlerne skal i stedet gå til landbruget for at skabe arbejdspladser dér. Landbrug, miljø og natur er i forvejen støttet med cirka 1,3 milliarder kroner om året fra Landdistriktsprogrammmet, som også LAG-midlerne er en del af.

- 30 millioner kroner betyder jo ingenting i den sammenhæng. Men hos os gør de alverden til forskel, siger Carsten Petersen fra Haarby på Fyn.

- De penge er med til at skabe noget, og vi får pengene til at vokse.

På landsplan er der skabt knap 1000 arbejdspladser på fire år med LAG-midler, fremgår det af en rapport lavet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter i 2014.

LAG-midlerne er ikke kun gode for beskæftigelsen i landdistrikterne.

De styrker også selvfølelsen og tvinger forskellige lokale grupper til at blive enige om en samlet vision, mener en forsker på området.

- Når landmænd, frilufts­organisationer og måske lokale erhvervsfolk sidder sammen, finder de ud af, hvad man er fælles om, og det styrker lokalt, siger Annette Aaagaard Thuesen, lektor på Syddansk Universitets Center for landdistriktsforskning.

Erling Bonnesen, der er landbrugsordfører for Venstre, holder fast i at flytte pengene fra LAG til landbruget.

- Vi opprioriterer i øjeblikket hele landbrug- og fødevareområdet, og det vil også give en afsmittende effekt i landdistrikterne. Vi slår flere fluer med et smæk.

Oversigt

    Oversigt