I det fynske folks tjeneste

Udskældt syddansk ambulanceberedskab var ofte ude af drift

Foto: Claus Fisker/Scanpix

Da selskabet Bios stod for driften, kunne ambulancer og akutbiler ofte ikke køre, viser kortlægning.

Da det hollandske selskab Bios stod for ambulanceberedskabet i Region Syddanmark, var der hver dag i gennemsnit fem ambulancer færre i beredskabet end aftalt. Det skriver Fyens Stiftstidende og DR Fyn, som har gennemgået regionens tal for nedetider, hvor beredskaber var ude af drift.

Dermed levede den hollandske operatør langt fra op til den kontrakt, som var lavet med Region Syddanmark. Regionspolitikere ser med stor alvor på sagen. 

Læs også Efter BIOS: Danny venter stadig på sine 160.000 kroner

- Det bekymrer mig rigtig meget, siger SF'eren Ida Damborg.

Formanden for Præhospitaludvalget i Region Syddanmark, Thyge Nielsen (V), mener dog, at sikkerheden hele tiden har været i orden for borgerne.

- Når vi ikke greb ind før, skyldes det, at vi havde et meget tæt samarbejde med vores vagtcentral og præhospitale leder, som løbende vurderede, om det var fagligt forsvarligt, siger han.

De fynske mediers analysearbejde viser, at Bios' ambulancer og akutbiler fra opgavestarten 1. september 2015 og frem til selskabets konkurs 27. juli 2016 var ude af drift i 8,2 procent af tiden.

Til sammenligning havde Responce, der kører ambulancerne i Trekantområdet, i samme periode en samlet nedetid på 0,1 procent.

Bios' problemer havde rod i manglende rekruttering af reddere. Selskabet mener, at Falck og regionen bærer ansvaret for disse problemer.

For nylig er det også beskrevet, at der var store problemer med akutbilerne i regionen. Her kom det frem, at Tønder-områdets akutbil var ude af drift, da Tønder-borgmester Laurids Rudebeck (V) fik hjertestop og døde 10. maj sidste år.

Samme dag, som borgmesteren fik hjertestop i sit hjem i Tønder, var den nærmeste akutbil i Skærbæk ude af drift.

Ved du noget? Så send os et tip

Har du en god historie? Send et tip