Udviklingshæmmet får afslag på pension

20-årige Kasper Frydenlund fra Odense er udviklingshæmmet og har en IQ som en 6-8 årig. Alligevel har han fået afslag på pension fra Odense Kommune og er blevet sendt ud i flere virksomhedspraktikker gennem et særligt uddannelsesførløb.

Kasper Frydenlund bor på bostedet Ungfællesskabet Engsvinget i Odense. Han modtager kontanthjælp og går på den særlige tilrettelagte ungdomsuddannelse STU i Odense. 

Gennem STU har han fået afprøvet sin arbejdsevne hos tre forskellige virksomheder. Men mødet med arbejdsmarkedet har ikke været positivt for Kasper.

- Det er rigtig rigtig hårdt. Jeg har angst, når jeg skal møder, og jeg kan ikke forstå de beskeder og opgaver, jeg får. Jeg får angst og kan ikke sove om natten og glemmer, hvor jeg skal møde, siger Kasper Frydenlund. 

 

I en lægeerklæring om Kasper Frydenlunds mentale handicap skriver en læge:

"Jeg har meget vanskeligt ved at se patienten på det ordinære arbejdsmarked, (dette gælder også i et flex- eller et skånejob)."

På baggrund af Kasper Frydenlunds praktikerfaringer og udtalelsen fra lægen søgte Kasper sammen med sin mor om førtidspension hos Odense Kommune. 

- Han er blevet undersøgt af både læger og neurologer, og alle papirer tyder på, at han ikke har nogen arbejdsevne og bør have pension, siger han mor Lone Sundahl.

Afslag fra kommunen
Men den udlægning deler Odense Kommune ikke. Familien har netop fået afslag på deres ansøgning om pension.

"Kommunen vurderer, at det ikke på det foreliggende dokumentationsgrundlag er dokumenteret, at din funktionsevne er varigt nedsat i et omfang, der udelukker muligheden for selvforsøgerlse", hedder det i afslaget fra Odense Kommune. 

quote ....det sender ham ud på et spor, hvor han om få år vil være mere handicappet end han er i forvejen.

Ib Poulsen, LEV-Odense

- Det er hårdt og synd for Kasper. Han er mentalt retarderet og forstå ikke mere end en 7-8 årig dreng. Han kan ikke begå sig på en arbejdsplads. Han skal have hjælp til alting, og da han var i praktik ringede han til mig 100 gange om dagen for at få råd om, hvad han skulle gøre, når han fik beskeder og arbejdsopgaver, siger Lone Sundahl.

De tre arbejdspraktikker tærede hårdt på Kasper Frydenlund, og han og hans mor frygter, hvad der nu skal ske.

- Han flygter fra virksomhederne og lukker sig inde i sig selv i dagevis. Han åbner ikke døren på sit bosted, og jeg er den eneste, der kan nå ind til ham, siger hans mor.

Ikke enkeltstående tilfælde
Landsforeningen for udviklingshæmmede LEV, kan heller ikke forstå kommunens afslag på pension, og frygter at beslutningen vil skade Kaspers udvikling.

- Jeg synes, at det er synd for Kasper, og det sender ham ud på et spor, hvor han om få år vil være mere handicappet, end han er i forvejen. Han har brug for ro til at blive voksen, siger Ib Poulsen der er kredsformand for LEV, Odense.

 

Kaspers sag er dog langt fra enestående. Det bliver sværere og sværere for udviklingshæmmede at få pension.

- Kommunen har håndteret det meget som alle andre sager. Ingen under 30 år skal have pension, men vi har nogle mennesker her, som åbenlyst ikke kan skaffe sig selv et forsørgelsesgrundlag og har en arbejdsevne, siger Ib Poulsen. 

Efter afslaget fra Odense Kommune ved Kasper Frydenlund ikke, hvad fremtiden nu byder på. 

- Det føles rigtigt hårdt. Jeg får angst og kan ikke sove hver gang jeg får at vide, at jeg skal til et møde, siger Kasper Frydenlund. 

TV 2/FYN har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Odense Kommune.

Oversigt

    Oversigt